VUGD: Aizvadītajās brīvdienās visvairāk kūlas ugunsgrēku reģistrēts Rēzeknes novadā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latgalē joprojām tiek reģistrēts lielākais kūlas ugunsgrēku skaits.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji likvidēja 53 kūlas ugunsgrēkus, lielākie no kuriem bija Rēzeknes novadā, portālam Gorod.lv paziņoja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Šembele.

Kopumā brīvdienās tika dzēsti 53 ugunsgrēki. Rēzeknes novadā Silmalas pagastā sausā zāle dega 30 ha platībā, netālu no Rēzeknes – Viļānu novadā – 5 ha platībā, Rēzeknes novada Lūznavas pagastā – 4 ha platībā.

Arī Daugavpilī iedzīvotāji turpina izraisīt kūlas ugunsgrēkus – Vidzemes ielā ugunsdzēsēji glābēji likvidēja ugunsgrēku 9 ha platībā, Kuršu ielā – 2,5 ha un Ziedu ielā – 1 ha platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas.

Maldīgs ir cilvēku priekšstats par to, ka nekas nenotiks, jo ugunsgrēks tiek kontrolēts. Kūlas dedzināšana nevar būt kontrolēta. Aizvadītajā gadā kūlas dedzināšanas rezultātā nodega 44 ēkas un sadega 2 transportlīdzekļi.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir administratīvi sodāma. Par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro, kā arī par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 2900 eiro.


Написать комментарий