Kas sagaida Latviju? ASV plāno pārskatīt savu militāro klātbūtni Eiropā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Krievijas īstenotā Krimas aneksija varētu likt pārskatīt ASV militāro klātbūtni Eiropā, kas ir stabili samazinājusies kopš Aukstā kara beigām, paziņojis aizsardzības ministra vietnieks Dereks Šolē, ziņo ārvalstu mediji.

"Krievijas nelikumīgā intervence Ukrainā met izaicinājumu mūsu redzējumam par Eiropu kā vienotu, brīvu un mierā dzīvojošu," Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejā pavēstīja Šolē. "Tas maina Eiropas drošības ainu. Tas rada nestabilitāti uz NATO robežām. Un tas ir izaicinājums starptautiskajai kārtībai."

"Lai arī mēs nemeklējam konfrontāciju ar Krieviju, tās darbības Eiropā un Eirāzijā varētu likt ASV pārskatīt mūsu spēku izvietojumu Eiropā un mūsu vajadzības pēc izvietošanas, manevriem un mācībām reģionā nākotnē," sacīja aizsardzības ministra vietnieks Dereks Šolē.

Šobrīd Eiropā atrodas aptuveni 67 000 ASV militārpersonu, galvenokārt Vācijā (40 000), Itālijā (11 000) un Lielbritānijā (9500). Kad 1991.gadā sabruka PSRS, pavisam Eiropā atradās 285 000 amerikāņu karavīru.

Administrācijas ēku sagrābšana Ukrainas austrumu pilsētās Doņeckā un Harkovā ir ļoti satraucoša, sacīja Šolē, piebilstot, ka Vašingtonā netic, ka tās ir "spontānas demonstrācijas". "Iebrukums Ukrainas austrumos būtu ļoti nopietna krīzes eskalācija," viņš norādīja.

Pēc viņā teiktā, Maskavas izdarītais spiediens neaprobežojas ar Ukrainu. "Piemēram, Moldovas teritorijā ir Krievijas spēki, kas nomināli ir miera uzturētāji, taču kuri patiesībā atbalsta separātisko Piedņestras reģionu," sacīja Šolē.


Написать комментарий