Baltijas jūrā atrasta 101 gadu sena vēstule pudelē

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vairāk nekā pirms 100 gadiem jauns vācietis vārdā Rihards Placs brūnā alus pudelē ievietoja ziņojumu un pudeli iemeta Baltijas jūrā. Tagad pudele ir atrasta, un tas, iespējams, ir senākais šāda veida atradums.

Placs, tobrīd 20 gadus vecs maiznieka dēls, vēstuli jūrā iemeta 1913. gada 17. maijā un nenojauta, ka tā pārdzīvos divus pasaules karus, nemaz nerunājot par vairāk nekā gadsimtu garām bargām ziemām un mežonīgām vētrām.

Savukārt šī gada 5. martā pudele tika atrasta, un tas izdevās vācu zvejniekam Konrādam Fišeram (attēlā), kurš ar savu kuteri Maria I ķēra zivis pie Ķīles krastiem.

Pats par sevi šis stāsts nav nekas neparasts, taču daudzi eksperti ir pārliecināti, ka 101 gadu senā vēstule ir pasaulē vecākais pudelē atrastais ziņojums.

"Šī patiešām ir pirmā reize, kad ir atrasts tik vecs vēstījums pudelē, turklāt neskartā pudelē," medijiem komentējis Hamburgas jūras muzeja kurators Holgers fon Noihofs.

Arī žurnālisti uzreiz ķērās pie lietas un izpētīja viņiem pieejamos ģenealoģiskos kokus, lai atrastu Placa radiniekus. Tas viņiem patiešām arī izdevās - viņi sameklēja 62 gadus veco Placa mazmazmeitu Angelu Erdmani.

"Tas ir kaut kas neticams, neiedomājami aizkustinoši. Asaras man bira kā pupas," pēc vēstījuma saņemšanas teica sieviete, kura savu vectētiņu tā arī nekad nav redzējusi (vēstules autors 54 gadu vecumā nomira 1946. gadā).

Iepriekš senākā zināmā pudelē atrastā vēstule jūrā tika iemesta 1914. gadā, bet pie Skotijas krastiem atrasta 2012. gadā - tātad pēc 98 gadiem.

Savukārt Placa pudelē bija ielikta pastkartīte, kuras aizmugurē bija uzrakstīta viņa Berlīnes adrese un lūgums to viņam atdot, ja kāds atrod. Pārējais vēstījuma teksts nav salasāms, jo tinte mitrumā ir izplūdusi.


Написать комментарий