Ārlietu ministrs: Krievijas rīcība Ukrainā neraisa optimismu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Krievijas rīcība, nepildot Ženēvas vienošanos un netieši atbalstot tā saucamos separātistus, nevieš optimismu attiecībā uz notikumu gaitu Ukrainā, norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Kopš Ženēvā noslēgtās vienošanās ir pagājušas divas nedēļas, bet no Krievijas puses nekas netiek pildīts. Tā vietā Ukrainā turpinās ēku ieņemšana un vardarbība, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma uzsver ārlietu ministrs.

Tādējādi Rinkēvičs neizlēdz, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas varētu piemērot pret vēl citām personām, kuras līdz šim nebija sodītas, un par kurām varētu kļūt zināms līdz šīs nedēļas beigām. Šonedēļ ASV un ES jau vienojās par jaunu, papildinātu sarakstu, kurā bija uzskaitīti cilvēki, pret kuriem piemēroti ceļošanas aizliegumi un bankas kontu iesaldēšana.

Pat ja no Krievijas amatpersonām publiski ir dzirdama retorika, ka tās ir pagodinātas iekļūt «melnajā sarakstā», privātās sarunās amatpersonas saka pavisam ko citu, atklāj Rinkēvičs.

Gaidāmo 4.maija svētku kontekstā Rinkēvičs pauž, ka kopš marta notikumiem Krimā cilvēki ir pamodušies un sapratuši, ka brīvība nav pati par sevi saprotama. Cilvēki viņam ir atzinuši, ka tas, kas ir noticis Ukrainā, tepat netālu no Latvijas robežām, ir licis pārvērtēt daudzas lietas.

BNN jau vēstīja, ka 28.aprīlī ASV noteica jaunas sankcijas Krievijai saistībā ar krīzi Ukrainā. To vidū ASV noteica 17 uzņēmumiem līdzekļu iesaldēšanu.

Tāpat tālruņa sarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretārs Džons Kerijs (John Kerry) paudis «dziļu satraukumu par pozitīvu soļu trūkumu no Krievijas puses». Krievija savukārt vaino Kijevu par 17.aprīļa Ženēvas vienošanās nepildīšanu.

Tikmēr Ukrainas prezidenta vietas izpildītājs Aleksandrs Turčinovs licis atsākt militāras operācijas pret prokrieviskiem grupējumiem valsts austrumos. Šo soli Turčinovs pamatojis ar ziņām, ka tikušas atrastas vietējā politiķa Vladimira Ribaka un vēl viena vīrieša mirstīgās atliekas ar «brutālas spīdzināšanas» pēdām.

«Teroristi, kuri faktiski saņēmuši gūstā visu Doņeckas reģionu, šoreiz ir aizgājuši pārāk tālu,» sacījis Ukrainas prezidenta vietas izpildītājs.


Написать комментарий