Japānā ir sākusies vispārēja kampaņa „uz darbu bez kaklasaites” 1

foto: mir-kliparta.com
foto: mir-kliparta.com

Valsts ir pārgājusi uz vasaras apģērba formu jau tradicionālās programmas Coolbiz ietvaros, kuras mērķis ir samazināt elektroenerģijas patēriņu valstī, ziņo aģentūra ITAR-TASS.

Japānas valsts ierēdņu ikdienas garderobes nomaiņa saskaņā ar šo programmu notiek pa etapiem. Ja no šodienas viņiem atļāva nākt uz darbu bez žaketēm un kaklasaitēm, tas no 1. jūnija varēs ģērbt jau džinsus, T kreklus, brīvus kreklus vai jebkuru citu apģērbu – protams, saprātīgās robežās. Apmaiņā pret apģērba brīvo stilu ierēdņiem nāksies pierast pie tā, ka kondicionieri, kuri sadzīves ierīču vidū parasti patērē visvairāk elektroenerģijas, ofisos aizliegs uzstādīt uz atzīmi, kura ir zemāka par 28 grādiem, – ziņo vz.ru.

Pāreja uz vasaras apģērba formu Japānā tika ieviesta 2005. gadā un sākotnēji kļuva par grūtu konservatīvo japāņu pārbaudījumu. Daudzi no viņiem jutās neērti bez tumšā uzvalka, kaklasaites un melnām kurpēm. Tomēr Coolbiz patlaban ir populāra šajā valstī, kurā vasara parasti ir ļoti karsta un mitra. Pat Japānas parlamenta deputāti nekautrējas nākt uz sēdēm bez kaklasaites.

Pēdējā laikā šī programma ir ieguvusi īpašu nozīmi uz nopietnas elektroenerģijas trūkuma fona, kuru Japāna jūt pēc AES „Fukusima 1” avārijas un visu atomelektrostaciju atslēgšanas 2011. gadā. Tiek gaidīts, ka šovasar Japānas energosistēma atkal tiks pakļauta nopietnam pārbaudījumam, jo AES darba atjaunošana tuvāko mēnešu laikā netiek plānota.


Написать комментарий

Vispār jau kaklasaite simbolizē karātavu cilpu un pakļaušanos tiem, kas lielākajā daļā pasaules pašlaik ir sagrābuši varu. Kolīdz rīkosies pretēji varturu vadlīnijām, cilpa ap tavu kaklu savilksies. Lūk, ko patiesībā nozīmē kaklasaites valkāšana!