Pētnieki ir atraduši unikālu zemūdens jūras gigantu kapsētu

foto: fedpost.ru
foto: fedpost.ru

Atlantijas okeānā pie Angolas krastiem zinātnieki nejauši konstatēja dziļūdens kapsētu – vietu, uz kuru dodas mirt daži lielākie jūras iemītnieki.

Pētnieki bija pārsteigti, atrodot četru lielu jūras būtņu: vaļhaizivs un trīs mobulu līķus, kuri atradās okeāna dibenā. Katru ķermeni ieskāva apmēram 50 dzīrojoši atkritumu iznīcinātāji. Atradums sniedz jaunas idejas par to, kā lielie jūras iemītnieki tiek pārstrādāti pēc nāves, – vēsta fedpost.ru

Eksperti saka, ka atklājums var palīdzēt zinātniekiem noskaidrot mirušo okeāna gigantu likteni.

„Tika veikti daudzi pētījumi, kuru priekšmets bija vaļu nāve, bet mēs tik tiešām nekad nebijām atraduši nevienu no šiem lielajiem dzīvniekiem jūras dibenā”, – paziņoja vadošais pētījuma autors Plimutas Jūras institūta doktors Niks Higss. 

Pētnieki saka, ka lielo dzīvnieku ķermeņi var nodrošināt apmēram 4% no visas barības, kura atrodas jūras dibenā šajā apvidū.

„Lielo mugurkaulnieku līķi, kuri nolaižas jūras dibenā, ir dziļūdens bentosa barības avots, bet šādas parādības tika novērotas reti”, – zinātnieku vārdus citē Mail Online

Atradums tika veikts ar rūpniecisku tālvadības zemūdens aparātu, kurš pētīja jūras dibenu pie Angolas krastiem. Līķi atradās kvadrātkilometra platībā un bija nomiruši apmēram pirms viena vai diviem mēnešiem.

Atzīmēsim, ka iepriekš zinātnieki jau nācās atrast okeāna dibenā vaļu līķus. Tos parasti atrod 2000 m dziļumā. Vaļu mirstīgās atliekas veido sarežģītas lokalizētas ekosistēmas, kuras nodrošina ar barību dziļūdens organismus.

Organismu vidū, kuri tika novēroti vaļu līķu tuvumā, bija gigantiski omāri, nereīdas, garneles, krabji, jūras gurķi un haizivis.


Написать комментарий