Mikiško: Tā vien šķiet, ka pedagogu algas ir militārs noslēpums

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Jaunajam pedagogu darba samaksas modelim bija jābūt zināmam jau šodien, bet izskatās, ka tas kļuvis par militāru noslēpumu, jo no Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumi par pirmo variantu nav vēl zināmi, kā arī informācija par tā tapšanu netiek izpausta, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētaja Ingrīda Mikiško.

"Troksnis un interese ir tik ļoti liela, bet neskaidrība - diemžēl vēl lielāka," situāciju raksturoja Mikiško.

Lai arī LIZDA ir IZM veidotajā darba grupā, kurai bija jāstrādā pie jaunā modeļa izveides, arodbiedrības vadītāja skaidroja, ka arī viņi nav redzējuši pat jauno modeļu aprises. Viņa piebilda, ka ministrija neko neizpauž.

Raksturojot darba grupas paveikto, Mikiško to nodēvēja par diskusiju klubiņu, kurā katrs izteica viedokli par vienu vai otru jautājumu.

"Faktiski darba grupa savu darbību nebeidza ar kopīgu redzējumu par problēmu," teica priekšsēdētāja. Tāpēc viņai radies priekšstats, ka jaunais pedagogu atalgojuma modelis būs pašas ministrijas izstrādāts, bet darba grupa "būs izveidota ķeksīša pēc".

Mikiško atzina, ka šobrīd atliek tikai gaidīt, jo "mēs nevaram izvilkt kādus esošus vai neesošus modeļus no ministrijas, ja IZM tos nerāda". Viņa skaidroja, ka nākamajā nedēļā IZM darba kārtībā paredzēta kārtējā darba grupas tikšanās, tomēr par to pati darba grupa neesot informēta.

LIZDA trešdien, 21.maijā, paredzēta arodbiedrības valdes sēde, kuras darba kārtībā būtu bijis jābūt jaunā pedagogu darba samaksas modeļa apspriešanai un savas pozīcijas formulēšanai, tomēr veidojas situācija, ka valdes sēdē nebūs ko apspriest. Viņa cer, ka IZM apspriedei priekšlikumus piedāvās jaunnedēļ, tomēr nosakot, ka "cerība ir muļķa mierinājums".

Lai gan līdz augustam paredzēts jauno samaksas modeli izdiskutēt, Mikiško uz to raugās skeptiski, jo apspriedēm izvēlētais laiks arī nav īsti piemērots, proti, mācību gads būs beidzies un vairums skolotāju dosies atvaļinājumā.

Radušos situāciju Mikiško dēvē par smieklīgu, līdz ar to atliek tikai pieļaut, ka ministrijai pašai vēl nav skaidrības, kādus variantus piedāvāt.


Написать комментарий