Latgales reģiona ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji apciemoja Gotlandes reģionu Zviedrijā projekta „BELLA CUISINE” ietvaros

foto: ludza.lv
foto: ludza.lv

2014.gada no 6.-9. maijam notika mācību brauciens uz Gotlandes reģionu Zviedrijā projekta Nr. LLB-2-266 „Kulināro pakalpojumu uzlabošana Latgales un Vitebskas reģionos, pamatojoties uz kulinārā mantojuma koncepciju” (BELLA CUISINE) ietvaros, ziņo Ludzas novada portāls.

Braucienā piedalījās 30 Latgales reģiona ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji (tajā skaitā 5 no Aglonas novada, 4 – no Dagdas novada, 9 – no Rēzeknes novada, 4 – no Ludzas novada un 8 – no Krāslavas novada) un 5 projekta BELLA CUISINE koordinatori.

Gotlandes reģions Zviedrijā tapāt kā Latgales reģions Latvijā ir viens no 27 pilntiesīgajiem reģioniem, kas darbojas Eiropas kulinārā mantojuma tīklā, un, tādējādi, popularizē savu reģionālo identitāti un vietējo izejvielu izmantošanu ēdienu pagatavošanā.

Brauciena laikā dalībnieki apmeklēja dažādus Gotlandes reģiona uzņēmumus, dalījās pieredzē, strādājot Eiropas kulinārā mantojuma tīklā, baudīja visdažādākos kulinārā mantojuma ēdienus. Pirmā vieta, ko apmeklēja latgalieši, bija restorāns Lindgården, kas atrodas Gotlandes reģiona galvaspilsētā Visbijā. Šeit varēja nobaudīt tradicionālo Gotlandes jēra gaļu ar kartupeļu sacepumu un pavasara zaļumiem. Henriks Westerlunds no restorāna Rosengården prezentēja, kā ir būt restorāna īpašniekam Visbijā, Zviedrijas restorānu pieblīvētākajā pilsētā ar aptuveni 1 miljonu apmeklētāju vasaras sezonā. Saimniecībā Sigsarve Lamb tika stāstīts gan par jēru, gan labības audzēšanu. Šī tēma nebija sveša arī Latgales uzņēmējiem, kuri nodarbojas ar lauksaimniecību un graudkopību.

Tika apmeklēta tūristiem iecienīta viesu māja „GråGåsen” („Pelēko zosi”), kuras īpašnieki Maria un Hokans pastāstīja par uzņēmumu un parādīja apkārtni, un Körsbärsgården (Ķiršu dārzā) mākslas zāle 500 kvm platībā, ar dārzu, kurā aug augi no 18.gs. 2. puses, kā arī kafejnīcu un veikaliņu, kuru apmeklē 20 000 tūristu vasarā. Kattlundā bija iespēja izbaudīt viduslaiku vidi.

Hemses mazpilsētiņā Latgales uzņēmēji apmeklēja šokolādes ražotni Nērā (När), kur klausījās par ražotnes darbību un satikās arī ar Hejdes maiznīcas pārstāvi. Rommundas aitu audzētavā tika stāstīts par uzņēmumu un rādīts paraugdemonstrējums – kā suns dzen aitas.

Restorānā Katthammarsvikā bija vakariņas ar bagātīgu zivju izvēli, kur arī satikām Olof Tomsku, trifeļu sēņu vācēju, ar savu suni Bruno. Trifeļu sēņu vācējs stāstīja par trifeļu sēņu iegūšanu un to realizēšanu. Tika apmeklēta arī savvaļas sīpolu pļava, Romas cukura fabrika ar citiem uzņēmumiem, Romas muiža un Romas dzirnavas. Stafva saimniecībā tika  nobaudītas delikateses, sieri ar piedevām, kā arī dažādi dzērieni, kas tiek ražoti Stafvā.


Написать комментарий