ASV ekonomika pirmo reizi trīs gados ir sarukusi

foto: expert.ru
foto: expert.ru

ASV Tirdzniecības ministrija pārskatīja uz samazinājuma pusi savu ikgadējo IKP pieauguma novērtējumu, kuram ir samazinājuma par 1% tendence.

Tas ir sliktākais rādītājs kopš 2011. gada aprīļa, kurš atspoguļo lēnākus nekā bija domāts agrāk tirdzniecības krājumu uzkrāšanas tempus, kā arī lielāku tirdzniecības deficītu, raksta The Huffington Post.

Arī ražošanas kritums bija ātrāks nekā prognozēja Volstrīta. Eksporta samazinājums nebija tik liels, bet importa pieaugums izrādījās augstāks, kas noveda pie tirdzniecības deficīta, samazinājās arī biznesa investīcijas pamatkapitālā, izdevumi iekšējai struktūrai un iekārtām, – ziņo vz.ru.

Pēc ekonomistu novērtējuma savu ieguldījumu deva arī nelabvēlīgie laika apstākļi, kuri atņēma 1,5% no IKP pieauguma, bet ASV ekonomikas kritumā šā gada pirmajā ceturksnī diez vai jāvaino tikai aukstā ziema.

Kompānijas akumulēja peļņu 49 miljardus dolāru apmērā, bet iepriekšējā mēnesī tā sastādīja 87 miljardus dolāru. Visa korporatīvā peļņa samazinājās par 13,7%, uzrādot negatīvāko samazinājuma tendenci, sākot ar 2008. gada IV ceturksni.

To ietekmēja arī ātrais komunālo pakalpojumu maksas pieaugums. Turklāt no 2013. gada ievērojami samazinās patērētāju pieprasījums, kam jāstimulē valdību veikt ātrus ienākumu pieauguma, jaunu darbavietu izveidošanas un ekonomikas stimulēšanas pasākumus.

Aģentūra Bloomberg paziņoja, ka augstās un sniegotās ziemas dēļ ASV ekonomikas izaugsme 2014. gada I ceturksnī kritās par 0,1%. Kā ziņoja World Socialist Web Site, uz bezgalīgās valdošās klases bagātības pieauguma fona plašu ASV iedzīvotāju slāņu dzīvi raksturo nabadzība un bezdarbs. 


Написать комментарий