Mākslinieks piedāvā valkāt savu seju

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Čikāgā dzīvojošais mākslinieks Leo Selvadžio (attēlā) nolēmis parūpēties par tiem, kurus uztrauc daudzviet publiskās vietās novietotās novērošanas kameras – viņš izgatavojis masku pēc sava ģīmja un līdzības.

Maskai dots nosaukums URME, kas ir saīsinājums no vārdu savienojuma "tu esi es", un to ir iespējams valkāt ikvienam, kurš nevēlas, lai viņa īstā seja tiktu iemūžināta novērošanas kamerās.

Kā skaidrojis pats Leo, šī maska ļaus maldināt novērošanas sistēmas pēc pilnas programmas, jo ne tikai neļaus tām atpazīt īsto maskas valkātāju, bet arī atpazīšanas sistēmās visos gadījumos norādīs uz drosmīgo mākslinieku.

"Kad jūs valkāsiet šo izgudrojumu, kameras nesekos jums, bet man. Jebkura jūsu darbība publiskās vietās tiks piedēvēta man, jo tā būs mana seja, ko kameras redzēs," skaidrojis 29 gadus vecais mākslinieks.

Šādu masku izveidot viņš nolēmis pēc ilgām pārdomām par to, kā cilvēku uzvedību maina nepārtrauktā novērošana, un Leo uzskata, ka šāda maska cilvēkiem ļaus justies ērtāk un uzvesties patiesāk.

Leo un viņa biedru veiktajos eksperimentos noskaidrots, ka maskas patiešām darbojas - cilvēki, kuri ar tām piefiksēti uz ielām, Čikāgas novērošanas sistēmās, kas ir savstarpēji saistītas, vēlāk atpazīti kā Leo. 

Tiesa, maskas radītājs apzinās, ka cilvēki šo masku varētu izmantot ļaunprātīgi, bet viņš cer, ka viņa identitāte netiks iejaukta kāda nozieguma veikšanā. Tiesa, nekādu garantiju tam neesot un atliek tikai paļauties uz cilvēku godaprātu.


Написать комментарий