Ministre I.Druviete: Mums ir pamats lepoties ar Latvijas augstskolām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, trešdien, 4.jūnijā, Daugavpili apmeklēja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Viņas darba vizīte bija notikumiem bagāta – viņa piedalījās laika kapsulas iemūrēšanā Daugavpils Celtnieku profesionālās vidusskolas jaunā korpusa fundamentā, tikās ar Daugavpils pilsētas vadību, Marka Rotko mākslas centrā tikās ar Latgales pašvaldību priekšsēdētājiem un augstskolu galvām un apsprieda aktuālus izglītības jautājumus.

Izglītības un zinātnes ministre nepiekrīt viedoklim, ka augstākā izglītība mūsu valstī neatbilst Eiropas un pasaules standartiem. I.Druviete pastāstīja portālam Gorod.lv, ka, pēc viņas domām, Latvijā var iegūt ļoti labu augstāko izglītību.

„Tiesa, to nevar teikt par visām patlaban esošajām 800 studiju programmām, taču tās tiek stingri izvērtētas, tādēļ aicinu studentus uzmanīgi iepazīties ar reālu situāciju augstskolās.

Mūsu izglītības sistēma pēdējos gados ir strauji attīstījusies – tas attiecas gan uz studiju programmu kvalitāti, gan infrastruktūras attīstību. Augstākās izglītības līmenis ar katru gadu kļūst augstāks. Protams, mēs saprotam, ka vēl daudz kas ir jāuzlabo, taču mums ir pamats lepoties ar mūsu augstskolām.

Runājot par tā saucamiem augstskolu reitingiem, jāatzīmē, ka to pasaulē ir ļoti daudz, un katrs ir izstrādāts, ņemot vērā dažādus kritērijus. Galvenais no tiem nav studiju līmenis, bet zinātniskās darbības apjoms, publicistikas indekss, tas ir, zinātne ir svarīga augstskolu darbības sastāvdaļa. Piemēram, Latvijas Universitāte tika iekļauta 500 labāko augstskolu sarakstā, un tas nozīmē, ka teorētiski mēs varam pretendēt uz augstu vietu.

Patlaban ES tiek veidots jauns reitings, kura ietvaros tiks vērtēts augstskolas statuss, tehniskā bāze, zinātniskais darbs utt. Tādējādi students varēs izvēlēties to, kas viņam šķiet svarīgāks. Piemēram, kādam svarīga ir laba bibliotēka, bet citam – lekciju kvalitāte.

Es aicinu nepiešķirt reitingiem pārāk lielu nozīmi, kaut arī tie tiek ņemti vērā, tie nevar būt augstskolas izvēles kritērijs. Aicinu studentus rūpīgi iepazīties ar augstskolu piedāvājumiem, izvērtēt infrastruktūru, mācībspēku kvalitāti, izvēlēties specialitāti, kas atbilst jūsu talantiem un spējām, kā arī izvērtēt iespēju pēc tam atrast darbu šeit, Latvijā.

Mēs neesam sliktāki par citu valstu augstskolām, mums ir daudz studentu no ārvalstīm. Tādēļ aicinu potenciālos studentus studēt mūsu augstskolās un izmantot studentu apmaiņas programmu iespējas. It īpaši tas attiecas uz maģistrantūras programmām. Var studēt citā valstī un ar iegūtām zināšanām atgriezties Latvijā”, uzskata ministre.



Написать комментарий