“Gazprom” pārtrauc gāzes piegādi Ukrainai

foto: 66.ru
foto: 66.ru

No pirmdienas rīta Krievijas gāzes koncerns „Gazprom” noteica Ukrainai priekšapmaksu gāzes piegādēm un, pieprasot 4,5 miljardu dolāru parāda atmaksu, faktiski apturēja gāzes piegādes, ziņo LB.ua.

„Gazprom” paziņojumā norādīts, ka šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā „hronisku Ukrainas „Naftogaz”  nemaksāšanu”.

Parāds par Krievijas gāzi sasniedz 4,458 miljardus dolāru, no tiem 1,451 miljards par pagājušā gada novembri un decembri, bet 3,007 miljardi par šī gada aprīli un maiju, paziņoja „Gazprom”.

Jau vēstīts, ka Krievijas un Ukrainas pārstāvjiem atkal nav izdevies vienoties par energoresursu līgumiem. Decembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma neparakstīt asociācijas līgumu ar ES, Krievija samazināja gāzes piegādes cenu Ukrainai no 400 līdz 268 dolāriem par 1000 kubikmetru. Pēc Janukoviča gāšanas Krievija paaugstināja gāzes piegādes cenas Ukrainai no 268 dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem, skaidrojot to ar iepriekšējo atlaižu atcelšanu.

Svētdien notikušās sarunas starp Krievijas kompāniju „Gazprom” un ukraiņu „Naftogaz” noslēgušās bez progresa. Eiropas Komisijas piedāvāto kompromisa variantu, kas paredzēja par aptuveni trešdaļu zemāku cenu, nekā pieprasa „Gazprom” (326 dolārus par 1000 kubikmetru), Krievijas pārstāvji noraidīja.


Написать комментарий