Jauno namīpašnieku vēlme izlikt īrniekus viņu dzīvi pārvērtusi par elli

foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji
foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Nežēlīgās metodes, ar kādām Maskavas ielas 39. nama īpašnieks risina attiecības ar saviem īrniekiem, pēc vairāku mēnešu cīniņiem sasniegušas dzirdīgas ausis arī Saeimas gaiteņos.

Šodien atbildīgajā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā beidzot paredzēts skatīt jautājumu, kā sakārtot regulējumu, lai īrniekiem pēc tam, kad namu pārņēmis jauns īpašnieks, nebūtu jācieš. Patlaban regulējums ir neskaidrs un rada riskus cilvēka pamattiesībām, piemēram, uz personas mājokļa neaizskaramību, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Maskavas ielas namā notiekošais šķiet prātam neaptverams. Nama vizītkarte - nodrupušais apmetums kāpņu telpā un izteiktā izkārnījumu smaka tikai nedaudz atklāj to, ko piedzīvojusi šī ēka un tās iedzīvotāji. Kad sarunās iesaistās īrnieki, rodas aptuvena nojausma, cik daudz asaru te liets.

Tagad nams ir tikai daļēji apdzīvots. Agrāk teju katrs dzīvoklis bija aizņemts. Ēkai ir noteikts denacionalizētas mājas statuss. Pērnā gada nogalē to iegādājās divi Izraēlas pilsoņi. Kā norāda īrnieki, no tā brīža viņu dzīve pārvērtusies par elli.

Iedzīvotāji stāsta, ka viņiem nākas dzīvot bez elektrības, ūdens, normālas kanalizācijas un siltuma. Īrnieku pārstāve Natālija Garaņina rāda papīrus, kuros Rīgas pilsētas Īres valde pēc kādas vizītes ziemā konstatējusi, ka temperatūra dzīvokļos ir divi grādi. Vienā no aktiem apliecināts, ka dzīvokļa iekšienē veidojas apledojums, logi ir aizsaluši. Turklāt, pāris mēnešu pirms nams nonāca jauno īpašnieku rokās, uzņēmuma Rīgas siltums sastādītie akti liecina, ka nama siltumapgādes sistēma ir gatava apkures sezonai, ka viss atbilst tehniskajām prasībām, ka individuālie siltummezgli ir sagatavoti apkures sezonai.

Mājā dzīvo mazturīgie. Pusdemolētās durvju ailes vismaz aptuveni ļauj iedomāties, kādas cīņas te notiek. Namīpašnieki izvēlējušies visai primitīvu metodi, kā izlikt iemītniekus. Viņi aizslēdz durvis no ārpuses ar piekaramajām atslēgām. Iedzīvotāji Dienai atklāj, ka tas darīts arī, pašiem iemītniekiem esot dzīvoklī. Pēdējais piliens esot bijis gadījums ar kādu kundzi citā šī namīpašnieka mājā. Sieviete, esot dzīvoklī, pie ārdurvīm dzirdējusi urbšanu. Gājusi skatīties, un tur īpašnieka pārstāvji durvīm priekšā likuši restes. Esot izsaukta policija, kas, mutiski izsakot nosodījumu, tā arī aizbraukusi. Vēlāk namīpašnieku pārstāvji ar varu šo sievieti izlikuši no dzīvokļa, un viņa nakti pavadījusi zem klajas debess. Drīz pēc tam viņa atrasta mirusi. Policijā Dienai šo faktu neapstiprina. Namīpašnieku pārstāvis Dāvids Bobovņikovs šādu situācijas aprakstu dēvē par nepatiesību. Fakts, ka sieviete ir mirusi, viņam ir zināms, tomēr neba nu viņu vainas dēļ. Ne no viena īpašnieku pārvaldījumā esošā nama cilvēki ar fizisku spēku nav izlikti. Viņš zināja teikt, ka kundzei iepriekš bijušas problēmas ar alkoholu, un tā nav bijusi pirmā nakts, ko viņa pavadījusi ārpusē. To, kurš šajā situācijā melo, mēs, visticamāk, neuzzināsim.

Tikmēr tie māju iedzīvotāji, kas vēl dzīvi, ir apņēmības pilni cīnīties. Īrnieku pārstāve Natālija Garaņina vērsusies dažādās iestādēs, lai tās sniegtu palīdzību, tajā skaitā Tiesībsarga birojā.


Написать комментарий