Latvija oficiāli apliecina solidaritāti Ukrainai

foto: progresivie.lv
foto: progresivie.lv

Latvija atbalsta jaunievēlētā Ukrainas prezidenta un valdības centienus atjaunot mieru un stabilitāti valstī un īstenot nepieciešamās reformas, kā arī Eiropas Savienībai (ES) ir jāīsteno vienota Krimas aneksijas neatzīšanas politika, teikts Saeimas Eiropas lietu komisijas piektdien apstiprinātajā Latvijas nacionālajā pozīcijā par Ukrainu, ziņo LETA.

Par šo jautājumu ES Ārlietu padome diskutēs pirmdien, 23.jūnijā. Latvija atzinīgi vērtē līdzšinējās Ukrainas valdības centienus situācijas stabilizēšanai. "Uzskatām, ka Ukrainas valdības īstenotie pretterorisma pasākumi ir adekvāti un proporcionāli, ņemot vērā situācijas attīstību," informējot par Latvijas nostāju, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Latvija arī uzskata, ka ES ir jāturpina vienota politika, kas vērsta uz situācijas Ukrainā normalizēšanu un Krievijas atturēšanu no tālākas tās eskalācijas, turklāt Krievijai ir jāsper reāli soļi, lai veicinātu situācijas Ukrainā noregulēšanos, tostarp jāiesaistās dialogā ar Ukrainas jauno varu un jāatvelk bruņotie spēki no Ukrainas pierobežas, deputātiem sacīja ārlietu ministrs.

Tāpat Rinkēvičs sacīja, ka gadījumā, ja Krievija situāciju Ukrainā eskalē tālāk, ir jāsaglabā iespēja veikt tālākus ierobežojošos pasākumus pret Krieviju. Latvija atzinīgi vērtē Ukrainas panākto progresu vīzu liberalizācijā un arī šajā kontekstā atbalsta Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līguma atlikušo daļu parakstīšanu Eiropadomes laikā, kas notiks 27.jūnijā. "Mūsu valsts atbalsta arī ES un Gruzijas, kā arī ES un Moldovas asociācijas līgumu parakstīšanu šajā Eiropadomē," sacīja ministrs.

Lai apliecinātu atbalstu Ukrainai, Saeimas Eiropas lietu komisijas delegācija no 1. līdz 2.jūlijam pēc Ukrainas Augstākās Radas Eiropas integrācijas komitejas aicinājuma uzturēsies darba vizītē Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

"Ir ļoti būtiski apliecināt solidaritāti Ukrainai ne vien parlamenta pieņemtu paziņojumu, ES līmeņa un starptautisko parlamentāro organizāciju diskusiju formā, bet arī ar savu klātbūtni šajā valstī.

Vizītes mērķis ir gan veidot nepastarpinātus kontaktus abu valstu parlamentu līmenī, gan arī iegūt informāciju par jomām, kurās Latvija var sniegt palīdzīgu roku Ukrainai," pirms gaidāmās vizītes uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (V/RP).

"Tāpat vizītes laikā apliecināsim Latvijas kā Eiropas Savienības valsts gatavību dalīties uzkrātajā eirointegrācijas un reformu īstenošanas pieredzē," uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Eiropas lietu komisijas šodien apstiprinātajā Latvijas nacionālajā pozīcijā par Ukrainu arī definētas iespējamās palīdzības jomas Ukrainai, tostarp reģionālā reforma, reformas drošības jomā, pieredze finanšu un ekonomikas krīzes pārvarēšanā.


Написать комментарий