IeM valsts sekretāre atklāj, kā risināt problēmu ar jauniešu mirstību uz ceļiem

foto: Jānis Deinats
foto: Jānis Deinats

Latvijā, kā arī citās Eiropas valstīs vajadzētu ieviest ierobežojušos mehānismus, kas palīdzētu pārliecināties, ka jaunietis ir pietiekami profesionāls, lai varētu sēsties pie stūres, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Viņa arī atklāja jauniešu avārijas galvenos iemeslus.

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, bojāgājušo cilvēku skaits ir par 20 cilvēkiem lielāks, nekā pērn uz šo laiku, kas nozīmē, ka bojāgājušo statistika visdrīzāk turpinās arī palielināties. Lielākā daļa no bojāgājušiem ir jaunieši, un tie iemesli ir gan pārgalvība, gan alkohols, gan arī tas mazais vadītāju stāžs, kas viņiem ir," pastāstīja Pētersone-Godmane.

Kā iespējamos risinājumus, kas palīdzētu noteikt jauniešu prasmes pie stūres, IeM valsts sekretāre minēja pagaidu tiesību saņemšanu, papildu stundu noteikšanu, kas autovadītājam ir jāpavada bīstamos laika apstākļos, kā arī papildu apmācību uz slideniem ceļiem vai tumšajā laikā kopā ar instruktoru.

Pētersone-Godmane arī uzsvēra, ka bieži jaunieši nesaprot sociālās reklāmas kampaņas, jo viņi atbilstoši savam vecumam vienkārši nevar tās sadzirdēt.

"Bieži vien jaunieši tās akcijas, kas ir televīzijā vai avīzēs, neredz un nedzird, un nesadzird. Tajā pašā laikā viņus uzrunā kaut kas tāds, kas ir tieši jauniešu formātā, saprotams," atzina IeM valsts sekretāre.

Tāpēc, pēc viņas domām, jautājums par jauniešu autovadītāju prasmēm būtu jāizrunā ne tikai starp Valsts policiju un Satiksmes ministriju, bet jāuzklausa arī jauniešu organizāciju viedoklis.

Atgādinām, ka aizvadītajās Jāņu brīvdienās Latvijā iztikts bez smagiem ceļu satiksmes negadījumiem. Kopumā svētku brīvdienās fiksētas 32 avārijas ar cietušajiem, kurās cietuši 44 cilvēki.

Vienīgais avārijās bojā gājušais fiksēts garo brīvdienu pašā ieskaņā pie Dobeles, kur Penkules pagastā patlaban vēl nenoskaidrots vadītājs nenovaldīja "Volvo" markas automašīnu, kā rezultātā tā nobraukusi no ceļa un apgāzusies. Negadījumā bojā gāja kāds 1967.gadā dzimis vīrietis.


Написать комментарий