Balvu novada kori piedalās Pasaules koru olimpiādē 2014

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

No 2014. gada 9. līdz 19. jūlijam Rīgā notiks pasaulē lielākais koru mūzikas festivāls, Pasaules koru olimpiāde (World Choir Games), ziņo Balvu novada portāls.

Pasaules koru olimpiādes ideja un mērķis ir caur dziesmu veicināt izpratni un mieru starp tautām, vienot cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā. Pasaules koru olimpiāde notiek katru otro gadu katru reizi citā kontinentā.

Pasaules koru olimpiāde Rīgā pulcēs piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībniekus. Desmit dienu laikā Rīgas labākajās koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases, svētku koncerti un draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi.

No 2000. gada, kad notika pirmā Pasaules koru olimpiāde, tā izaugusi par lielāko šāda veida pasākumu pasaulē, kurā piedalījušies vairāk nekā 5800 koru un 260 000 dziedātāju no 100 valstīm. 1.jūlijā ceļu uz Rīgu no Nīderlandes uzsāk Miera zvans, kas 9. jūlijā simboliski iezvanīs pasaules lielāko kormūzikas sarīkojumu – divas nedēļas ilgo Pasaules koru olimpiādi. Pustonnu smago zvanu, mērojot vairāk nekā 3200 kilometrus, uz Rīgu ved nodibinājuma Rīga 2014 oficiālais auto nomas partneris SIXT sadarbībā ar ERGO, kas nodrošina vērtīgā zvana apdrošināšanu.
Unikālais zvans, kas īpaši Rīgai izgatavots Nīderlandes Karaliskajā zvanu lietuvē Petit& Fritsen („Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen”), sver 480 kilogramus, ir gandrīz metru augsts un noskaņots uz toņa la (a1, 440 Hz). Uz zvana attēlots Pasaules koru olimpiādes logotips, kā arī olimpiādes moto latviešu un angļu valodā: „SINGING TOGETHER BRING NATIONS TOGETHER! DZIESMA VIENO TAUTAS!“. Koru olimpiādes laikā zvans atradīsies vienā no centrālajām olimpiādes norises vietām – Arēnā Rīga, kur tas iezvanīs koru olimpiādes atklāšanas un noslēguma ceremonijas.

Astotā Pasaules koru olimpiāde Rīgā tiks ieskandināta ar jaunu ceremoniālo mūziku, ko speciāli tai komponējis Zigmars Liepiņš. Fanfaras un ceremoniju mūzika ir viens no svarīgākajiem šī koru festivāla simboliem, kas pavada Pasaules koru olimpiādes atklāšanas un noslēguma ceremonijas. Jaunā fanfaru mūzika, ar ko tradicionāli atklāj un noslēdz Pasaules koru olimpiādi, tiks izmantota arī visās turpmākajās olimpiādēs.

Kuplinot Pasaules koru olimpiādes programmu, Rīgā ar vairākiem koncertiem uzstāsies pasaules vokālās mūzikas zvaigznes – vokālā grupa „The Real Group” no Zviedrijas un „The King`s Singers” no Lielbritānijas. Pasaules lielākā kormūzikas festivāla ietvaros notiks arī vairāku slavenu komponistu darbu pirmatskaņojumi.

Tāpat Pasaules koru olimpiādes īpašais viesis būs amerikāņu komponists, pieckārtējs Grammy balvas nominants Mortens Lauridsens, kura mūzika jau vairākas desmitgades ieņem stabilu vietu gan profesionālu mūzikas kolektīvu, gan amatierkoru repertuārā visā pasaulē. Koru olimpiādes ietvaros Mortens Lauridsens kopā ar Rīgas kamerkori „Ave Sol” muzicēs pirmajā Zvaigžņu koncertā. 14. jūlijā Lielajā Ģildē trīs Baltijas valstu zēnu kori – Rīgas Doma zēnu koris, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris, zēnu koris „Adžoliukas” no Lietuvas un Igaunijas Operas zēnu koris kopā ar Lauridsenu atskaņos viņa skaņdarbu „Lux Aeterna”.

Pasaules koru olimpiādē 2014, 13. jūlija lielkoncertā piedalīsies mūsu novada Balvu KAC jauktie kori „ Mirklis”(vadītājs Uldis Kokars un „ Ezerkrasts”.


Написать комментарий