Sākas grandiozā Pasaules koru olimpiāde

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ar atklāšanas ceremoniju "Arēnā Rīga" pl.20, kā arī trim draudzības koncertiem Esplanādē un Vērmanes dārzā šodien sāksies 8.Pasaules koru olimpiāde, informēja "Pasaules koru olimpiādes 2014" sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Salna.

Pasaules koru olimpiādes sākumu Rīgā iezvanīs īpašs šim pasākumam izgatavots Miera zvans. To ievadīs arī Zigmara Liepiņa komponētā mūzika.

Pasaules koru olimpiādē no trešdienas līdz 19.jūlijam piedalīsies 460 kori, kuros ir 27 000 dziedātāju. Olimpiādes dalībnieki ieradīsies no 73 valstīm piecos kontinentos.

Olimpiādē notiks konkursi, draudzības koncerti, kā arī atzītu mūziķu meistarklases.

Kori sacentīsies 29 kategorijās gan akadēmiskajā kora dziedāšanā, gan garīgajā mūzikā. Konkursos varēs dzirdēt džezu, popmūziku, spiričuelus, kā arī gospeļu mūziku. Katru konkursu kategoriju vērtēs kompetenta žūrija, kurā strādās 80 pasaulē atzīti mūzikas profesionāļi. Žūrija noteiks uzvarētājus, kas saņems Pasaules koru olimpiādes īpašās balvas un piemiņas medaļas.

Pasaules koru olimpiādes laikā Rīgā uz kārtējo sanāksmi pulcēsies Pasaules Koru padome, kuru veido gandrīz simts pārstāvji no 80 valstīm. Padome apspriedīs svarīgākos nozares jautājumus un dalīsies pieredzē par koru kultūras attīstības tendencēm savās valstīs.

Olimpiādes laikā notiks meistarklases, divi Pasaules koru olimpiādes zvaigžņu koncerti "Arēnā Rīga", vokālo grupu "The Real Group" un "The King's Singers" solo koncerti, pasaulē pazīstamo kora mūzikas komponistu Mortena Loridsena un Ērika Ešenvalda darbu pirmatskaņojumi, Baltijas apvienotā zēnu kora koncerts, vairāk nekā 30 draudzības koncerti Rīgā - Esplanādē, Vērmanes dārzā un citviet pilsētā -, kā arī svētku koncerti Siguldā un Jūrmalā, sakrālās mūzikas koncerts un dalībnieku gājiens. Draudzības koncerti paredzēti arī Dobelē, Pūrē un Salaspilī.

Gatavošanos Pasaules koru olimpiādei Rīga sāka 2010.gadā, kad tā oficiāli tika nosaukta kā astotās koru olimpiādes mājvieta. Dalībnieku skaita un vēriena ziņā koru olimpiāde būs gan lielākais Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumus, gan arī ļaus Rīgai uz divām nedēļām kļūt par pasaules kora mūzikas galvaspilsētu.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados.

Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju "Interkultur".


Написать комментарий