Francija un Vācija stīvējas ap baltiešu kāroto ES ekonomikas komisāra amatu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm turpinot sarunas par eirokomisāru amatu sadalījumu, iezīmējusies cīņa par to, kuras valsts pārstāvis pelnījis kļūt par ekonomikas un monetāro lietu komisāru.

Šo amatu aizvadītos četrus gadus ieņēmis Somijas pārstāvis un stingras finanšu disciplīnas aizstāvis Oli Rēns (Olli Rehn). Šobrīd ietekmīgo posteni vēlas saņemt gan Latvija, gan Igaunija, gan Francija.

Parīze vēlas, lai komisāra portfelis nonāktu pie bijušā Francijas finanšu ministra Pjēra Moskovici (Pierre Moscovici).

Pret Moskovici kandidatūru iebilst Vācija, kas uzskata, ka Francijas pārstāvim nepienāktos vadīt bloka ekonomikas un monetāro lietu jomu, jo Francija ilgstoši nespēj izpildīt Mārstrihtas jeb ES finanšu disciplīnas kritērijus.

Francijai jau divkārt pagarināts termiņš tam, lai valdība samazinātu budžeta deficītu zem noteiktā sliekšņa – trim procentiem no IKP. Eiropas Komisija noteica, ka Parīzei šis kritērijs jāizpilda līdz 2013.gadam, taču to nav izdevies izpildīt arī 2014.gada budžetā un Eiropas Komisija brīdinājusi, ka tas varētu neizdoties arī attiecībā uz valsts finanšu plānu 2015.gadam.

Portāls EU Observer citē pašreizējā Francijas finanšu ministra Mišela Sapēna (Michel Sapin) minēto pamatojumu Moskovici kandidatūrai. Viņaprāt, nozīmīgais ekonomikas komisāra amats «atbilstu Francijas ekonomiskajai ietekmei (Eiropas otrā lielākā ekonomika) un spējai dot artavu sekmīgai ES iestāžu darbībai».


Написать комментарий