BBC: Izbēgušajiem Ukrainas karavīriem Krievija dod patvērumu, ēdienu un brīvību

foto: AFP
foto: AFP

BBC korespondents ir pārliecinājies: neskatoties uz sarežģītajām attiecībām starp Maskavu un Kijevu, Krievija pieņem Ukrainas karavīrus, kuri lūdz patvērumu, dod viņiem ēdienu un naktsmājas.

Bet tālāk karavīri var paši lemt, vai viņi domā palikt Krievijas teritorijā vai vēlas atgriezties dzimtenē. Pirmdien ar lūgumu par patvērumu Krievijas un Ukrainas robežu šķērsoja 438 karavīri.

Maskava ziņo, ka vairāk nekā 400 Ukrainas karavīri pirmdien lūdza patvērumu Krievijā. Kijeva šos paziņojumus atspēko un apgalvo, ka karavīri bija spiesti šķērsot robežu, jo viņus atspieda separātisti un viņiem beidzās ieroči. BBC World News korespondents devās uz Krievijas un Ukrainas robežu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus.

Īsi pirms tam netālu no robežas notika sīvas separātistu un Ukrainas armijas kaujas, tādēļ, kā atzīmē žurnālists, uz ceļa Krievijas pusē ir daudz militāristu. Gukovas ciematā Krievija ir izveidojusi telšu nometni 438 karavīriem, kuri ir aizbēguši no 72. Ukrainas brigādes, – ziņo russian.rt.com.

Krievijas pavēlniecība atzīmē, ka Ukrainas karavīri var paši lemt savu likteni: var iesniegt lūgumu palikt Krievijā, bet, ja vēlas, var atgriezties Ukrainas teritorijā.

Daži no nometnes iemītniekiem piekrita parunāt ar BBC korespondentu un žurnālistam izdevās atrast tos, kuri vēlas palikt Krievijā. „Manas mājas ir Ukraina, – pateica viens no karavīriem. – Es esmu piedzimis Ukrainā un dzīvošu Ukrainā”. Cits žurnālista sarunu biedrs dalījās, ka pēc viņa domām Ukrainas un Krievijas tautas nav ienaidnieki, bet vainīga ir politika.


Написать комментарий