Ukrainas varas iestādes nolēmušas līdz 50% samazināt valsts ierēdņu skaitu

foto: zn.ua
foto: zn.ua

Ukrainā atlaidīs no darba līdz 50% valsts ierēdņu, bet ierēdņu darba algas fondu saglabās, Ukrainas krīzes mēdiju centra brīfingā paziņoja valsts tieslietu ministrs Pāvels Petrenko.

Viņš atzīmēja, ka „valsts ierēdņi saņems konkurētspējīgas algas”: Valsts aparātā patlaban strādā vairāk nekā 250 tūkst. ierēdņu. Viņu darba efektivitāte salīdzinājumā ar privāto sektoru ir ļoti zema. Tādēļ mēs plānojam ievērojamu valsts darbinieku aparāta skaita samazināšanu, kura sasniegs 30–50%, ziņo unian.net.

Turklāt ministrs atgādināja, ka atbilstošas iniciatīvas valdība ir iesniegusi Ukrainas parlamentam likumprojekta „Par administratīvo pakalpojumu vienkāršošanu un valsts aparāta atjaunošanu” veidā, kurš ir pieņemts pirmajā lasījumā. Petrenko atzīmēja, ka zemas algas ir viens no galvenajiem sadzīves korupcijas rašanās iemesliem.

„Tādēļ darbinieku skaita samazināšanas laikā tiks saglabāts darba algu fonds. Un personas, kuras ieņems amatus, saņems reāli konkurētspējīgas algas”, – viņš uzsvēra.

Turklāt Petrenko atzīmēja, ka „valsts ierēdnis, kurš saņem algu 1 200 grivnu (97,5 dolāru) apmērā nevar būt efektīvs. Šādos apstākļos viņš ir spiests pelnīt ar tām pilnvarām, kuras viņam ir, lai uzturētu sevi un savu ģimeni”.

Petrenko paziņoja, ka tiks veikta „valsts aparāta darbinieku tīrīšana un atestācija. Pirmkārt tas skars tiesu un kontroles orgānu pārstāvjus”. Turklāt viņš piebilda, ka „ par svarīgu jauno tiesu un prokuratūras orgānu amatpersonu atlases kritēriju jākļūst viņu mantiskā stāvokļa pārbaudei”, – ziņo vz.ru.

„Tas ir absurds, ka šīs personas pēc oficiāliem datiem ir nabadzīgas kā baznīcas žurkas, bet viņu radinieki ir spējuši kļūt par tik veiksmīgiem uzņēmējiem, ka viņus pat Rokfellers varētu apskaust”, – atzīmēja ministrs.

Petrenko uzsvēra nepieciešamību reformēt regulējošos orgānus, „kuru skaits ievērojami samazināsies”. Pēc viņa vārdiem patlaban Ukrainā strādā 80 dažādas struktūras, kuras veic pārbaudes un „ja pastāv vēlēšanās, kopējiem spēkiem tās var organizēt vairākas vienas un tās pašas juridiskās personas pārbaudes katru dienu”.

Turklāt ministrs atgādināja, ka valdība jau ir pieņēmusi lēmumu virkni, proti, līdz gada beigām paredzētas biznesa pārstāvju pārbaudes. Petrenko domā, ka valdībai ievērojama pilnvaru daļa jānodod vietējiem varas orgāniem.

„Tomēr tamdēļ jānomaina ne tikai centrālās varas pārstāvjus. Jauniem cilvēkiem jāparādās arī vietējās varas iestādēs”, – viņš piebilda.

Kā ziņo laikraksts ВЗГЛЯД, Ukrainai nav līdzekļu turpināt militāro operāciju – budžets ir tukšs, oligarhi un SVF skopojas. 2. augustā Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja likumu par militārā nodokļa ieviešanu.


Написать комментарий