Krievijā uzstāda pirmo un vienīgo piemiņas zīmi latviešu karavīriem

foto: PantherMedia
foto: PantherMedia

Šī gada jūlija beigās biedrība "Brāļu kapu komiteja" Kirovas apgabala Verhņekamskas rajona Rudņičnaja ciemā uzstādījusi Krievijā pirmo piemiņas zīmi gūstā mirušajiem Otrā pasaules kara latviešu karavīriem, ziņo LETA.

Tajā iemūžināti 36 latviešu karavīru vārdi, šie cilvēki 1944.-1946.gadā miruši Rudņičnajas ciema karagūstekņu hospitālī, aģentūru LETA informēja biedrības priekšsēdētājs Eižens Upmanis.

"Pirmo no šīm zīmēm nolēmām uzstādīt bijušo karagūstekņu nometnes kapsētā Kirovas rajona Rudņičnaja ciemā, kur jau līdzīgas nozīmes piemiņas zīmes uzstādījušas Vācijas un Ungārijas kara kapu aprūpes organizācijas. Brāļu kapu komiteja turpina darbu, lai šādas piemiņas zīmes tiktu uzstādītas arī citās vietās Krievijā, kur apbedīti latviešu karagūstekņi.

Nākamās no tām paredzēts uzstādīt apdzīvotajā vietā Sjasstroj Ļeņingradas apgabalā un Čerepovecas pilsētā Vologdas apgabalā. Katrā no šīm vietām apbedīti vairāki desmiti gūstā bojā gājušo latviešu karavīru," stāsta Upmanis.

Tipveida projekts piemiņas zīmei gūstā mirušajiem latviešu karavīriem pēc Brāļu kapu komitejas pasūtījuma tapis arhitektu birojā "Vecumnieks un Bērziņi". Šo tipveida projektu Brāļu kapu komiteja turpmāk izmantos arī citu latviešu karagūstekņu piemiņas vietu apzīmēšanai Krievijā u.c. valstis. Jūlija beigās Rudņičnaja ciemā uzstādītā piemiņas zīme izgatavota Latvijā, akmens apstrādes firmā "AKM".

Līdz šim BKK sadarbībā ar Krievijas pilnvaroto organizāciju "Vojennije memoriali" ieguvusi ziņas par aptuveni 460 latviešu karagūstekņiem, kas miruši 50 karagūstekņu nometnēs Krievijā, konkrētas personas patlaban tiek identificētas.

BKK darbojas saskaņā ar 2008.gadā ratificēto Latvijas-Krievijas starpvalstu vienošanos par apbedījumu statusu un veic tādu uzdevumu tehnisko izpildi, kas saistīti ar nepieciešamību nodrošināt tiesības uz mūžīgu mieru karavīriem un civiliedzīvotājiem, kuri ir Latvijas izcelsmes vai arī dzimuši vai dzīvojuši Latvijas Republikas teritorijā, krituši vai miruši karu un represiju rezultātā un ir apbedīti Krievijas Federācijas teritorijā.


Написать комментарий