Spānijā ar modernām tehnoloģijām pēta Pikaso gleznu ‘Gernika’

foto elclubdelalluita.blogspot.com
foto elclubdelalluita.blogspot.com

Karalienes Sofijas muzejā Madridē šonedēļ sācies darbs pie detalizēta Pablo Pikaso gleznas "Gernika" fotouzņēmuma veidošanas, izmantojot modernās tehnoloģijas, ziņo ārzemju mediji.

Muzeja gleznu restaurācijas departamenta direktors Horhe Garsija Gomezs-Tehedors (Jorge Garcia Gomez-Tejedor) skaidro, ka darbs norit pētnieciskā projekta "Ceļojums uz Gernikas dzīlēm" ietvaros. To finansiāli atbalsta spāņu telekomunikāciju kompānija "Telefonica".

Pikaso glezna nonāca muzeja īpašumā 1992. gadā. No 1996. līdz 1998. gadam restaurācijas departamenta darbinieki veica pirmos gleznas pētījumus – to laikā veikta Pikaso darba radiografiskā, mikroklimatiskā un bakterioloģiskā izpēte.

"Kopš tā laika vairāk pētījumu nav veikts, tāpēc pašlaik nepieciešama plašāka un dziļāka gleznas izpēte, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, lai noskaidrotu gleznas pašreizējo stāvokli," medijiem atklājis Gomezs-Tehedors.

Restaurācijas departamenta vadītājs tāpat norāda, ka projektam izstrādāta speciāla datorprogramma, kura spēj apstrādāt tūkstošiem fotogrāfiju ar augstu izšķirtspēju un radīt trīsdimensionālu gleznas attēlu. Zinātniskā projekta vadītājs, restaurators Umberto Durans (Humberto Duran) teic, ka šonedēļ tiks pabeigta iekārtas konfigurācija un testēšana, pēc kuras sāksies darbs pie fotouzņēmumu veidošanas. Tas notiks naktīs, kad muzejā nav apmeklētāju.

"Projektu nebūtu iespējams īstenot bez īpašā, Spānijā veidotā robota, kurš veidots tā, lai varētu gūt priekšstatu par audekla un gleznas stāvokli," skaidro Durans. "Pirmajā posmā mēs plānojam uzņemt 23 līdz 24 tūkstošus krāsainu fotouzņēmumu, pēc tam tos savienot kopā lielu lokšņu izskatā. Šis process ir ļoti lēns, jo augstas kvalitātes fotouzņēmuma izveidošana prasa līdz pat divām minūtēm. Plānojam, ka tas mums aizņems ne mazāk kā trīs naktis," stāsta Durans.

Pēc tam notiks gleznas izpēte ar ultravioleto un infrasarkano starojumu. Darbu plānots pabeigt šī gada jūnijā ar trīsdimensionāla un multispektrāla attēla radīšanu. Pētījuma rezultāti būs pieejami arī internetā.

Projekta izmaksas – 300 000 eiro. Īpašo robotu pēc darba pie "Gernikas" izpētes būs iespējams izmantot citu gleznu restaurācijas darbos.

"Gernika" gleznota uz audekla, melnos un baltos toņos. Tās izmērs ir 3,49 reiz 7,76 metri. To Pikaso uzgleznoja 1937. gadā, mēnesi pēc tam, kad nacistu lidmašīnas nakts laikā iznīcināja basku pilsētu Gerniku. Gleznā attēlotas nāves ainas, vardarbība, brutalitāte, ciešanas un bezpalīdzība.


Написать комментарий