Interneta lietotāji ir pakļauti uzbrukumiem 1800 reižu minūtē

foto thehindu.com
foto thehindu.com

Uzturoties internetā, lietotāji ir pakļauti uzbrukumiem vidēji 108 035 reizes stundā jeb 1800 reižu minūtē. Kopumā 2011. gadā tīmekļa uzbrukumu veikšanai ļaundari ir izmantojuši 4 073 646 domēnus.

Tāda statistika par pagājušo gadu ir iegūta, izmantojot apdraudējumu uzraudzības mākoņsistēmu KSN

Internets ir kļuvis par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu: mēs strādājam tīmeklī, veicam pirkumus, izmantojam internetbanku pakalpojumus, sazināmies ar draugiem un spēlējam tiešsaistes spēles. Taču internets ir galvenais avots, no kura lietotāju datoros nonāk kaitīgās programmatūras. Turklāt pastāv daudz lielāka iespēja inficēt datoru izklaides vietnēs, nevis pieaugušajiem domātajās mājaslapās.

Kaspersky Lab izanalizēja tīmekļa resursus ar vislielāko skaitu kaitīgo saišu un noskaidroja, ka pirmajā vietā atrodas dažādas izklaidējošas tīmekļa vietnes, kas satur videoklipus (31% kaitīgo saišu). Otrajā vietā ierindojušās meklētājprogrammas– lietotāji regulāri noklikšķina uz kaitīgajām saitēm tieši lielāko meklētājprogrammu meklēšanas rezultātu lapās (22% saišu var apdraudēt datora drošību). Pavisam nedaudz atpaliek sociālie tīkli (21%). Ceturtajā un piektajā vietā ir nonākušas tīmekļa vietnes ar «tikai pieaugušajiem» domātu saturu un dažādi reklāmas tīkli.

«Savu garadarbu izplatīšanai hakeri aktīvi izmanto dažādas likumīgas vietnes. Lai to veiktu, viņi izveido pievilināšanas lapas sociālajos tīklos, izsūta surogātpastu ar personiskajiem ziņojumiem un aktīvi komentē populārus videoklipus, fotoattēlus un ierakstus, ievietojot savos vēstījumos saites uz kaitīgajām programmatūrām,» paskaidro Kaspersky Lab vadošais antivīrusu eksperts Jurijs Namestņikovs.

Tā rezultātā aptuveni 35% lietotāju Latvijā pagājušajā gadā ir saskārušies ar antivīrusu programmas nostrādi. Tomēr ir iespējams ievērojami samazināt risku sastapties ar kaitīgajām programmatūrām, ja tiek ievēroti interneta drošības pamatnoteikumi: neklikšķināt uz saitēm ziņojumos no nepazīstamiem sūtītājiem, vienmēr pārbaudīt adreses īstumu pārlūka adrešu joslā, ievadot personisko informāciju, un izmantot tikai licencētu programmatūru.

Ērtam darbam tiešsaistē un interneta lietotāju pilnīgas drošības uzturēšanai antivīrusu paketēs, piemēram, Kaspersky PURE, ir īstenots visaugstākais aizsardzības līmenis. Risinājums piedāvā skenēt ienākošo un izejošo datplūsmu, pārbaudīt saišu reputāciju un kaitīgā koda klātbūtni tīmekļa vietnēs, bloķēt pikšķerēšanas saites, lai novērstu personiskās informācijas zādzības, aizsargāt no surogātpasta un atvērt tīmekļa vietnes «Drošā vidē».


Написать комментарий