Patriotisma mācība 'Pūcītē': vērtēs arī bērnu tiesību aizstāvji un Drošības policija

foto pucite.lv
foto pucite.lv

Valsts policija konstatēja, ka Saeimas deputātam Imantam Parādniekam (NA) piederošajā bērnudārzā "Pūcīte" Leģionāru dienā, 16.martā bērniem demonstrēti deaktivizēti ieroči un to kopijas, līdz ar to likums nav pārkāpts.

Taču psihologi atzinuši, ka ieroču demonstrēšana maziem bērniem nav piemērotākais apmācības veids, un Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai lūgts izvērtēt, vai nav noticis bērnu tiesību pārkāpums. Tāpat notikušo lūgts vērtēt Drošības policijai.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) pārbaudījis incidentu 16.martā , kad bērnudārzā notikusi "Patriotisma mācība", kuras laikā latviešu leģionāru formās tērpti vīrieši bērnudārza audzēkņiem demonstrēja dažādus ieročus.

Valsts policijas Kārtības policijas pārvalde konstatējusi, ka nodarbības laikā bērniem rādīti deaktivizēti ieroči un to kopijas, kas nav uzskatāmi par ieročiem, līdz ar to likums nav pārkāpts.

Savukārt, divu izglītības psihologu vērtējumā secināts, ka šajā patriotisma mācības nodarbībā izvēlētais apmācības veids nav piemērotākais mazajiem bērniem. Tāpēc IKVD uzdeva "Pūcītes" vadībai turpmāk izvēlēties bērnu vecumam atbilstošas rotaļlietas, spēles un uzskates līdzekļus.

IKVD norāda, ka atbilstoši Izglītības likumam mācību programmas saturam jābūt vispusīgam un objektīvam. Šajā gadījumā notikusī Latvijas vēstures stunda ir vērtējama kā vienpusīga.

IKVD atzīst, ka publiski demonstrētajos video materiālos par bērnudārzā notikušo pasākumu redzams, ka daļa bērnu ir nobijušies, un bērnudārza audzinātājas viņus mierina. Tāpēc IKVD ir nosūtījis vēstuli Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai ar lūgumu izvērtēt, vai nav noticis bērnu tiesību pārkāpums.

IKVD ir arī vērsies Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt nodarbību vadījušo biedrības "Latviešu karavīrs" pārstāvju rīcību, tajā skaitā ieroču un ekipējuma demonstrēšanu.

Jau ziņots, ka iepriekš notikušo patriotisma mācību jau nosodīja izglītības ministrs Roberts Ķīlis. "Ieroči, cilvēki armijas uniformās un šādi vēstījumi bērnudārzā ir kategoriski nepieņemami - tāda ir mana personiska pārliecība. Šo konkrēto gadījumu izvērtēs Izglītības kvalitātes valsts dienests un, ja nepieciešams, citi atbildīgie dienesti," norādīja Ķīlis.

Privātā bērnudārza "Pūcīte" mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka 16.martā to apmeklējuši biedrības "Latviešu karavīrs" pārstāvji - Normunds Jērums un Ivo Lembergs, kā arī Nacionālās apvienības Saeimas deputāts Imants Parādnieks.

Uzņēmumu reģistra datubāzē "Lursoft" atrodamā informācija liecina, ka Parādnieks ir arī viens no bērnudārza līdzīpašniekiem.

Bērnudārza mājaslapā ievietotajos fotoattēlos ir redzams, ka formās tērptie biedrības "Latviešu karavīrs" biedri stāsta par savu ekipējumu un ieročiem un bērni ar tiem arī rotaļājas.


Написать комментарий