Šodien, 2.augustā, tiek svinēta Iļjas diena: līdz pusdienām – vasara, pēcpusdienā – rudens

foto kpravda.com
foto kpravda.com

Šodien, 2.augustā, tiek svinēta pareģa Iļjas diena – populārā svētā diena, ar kuru tiek saistīti dažādi ticējumi un paražas. Saskaņā ar Bībeles leģendu, Vecajā derībā minētajam pareģim Iļjam bija vara pār dabas stihijām, bet viņa dzīves beigas ir saistītas ar brīnumu – iestājoties virpulim un liesmām, viņš uzkāpa debesīs.

Iļjam tika piedēvēti ar pagānu dieva Pērkona (Peruna) saistītie ticējumi un viņš kļuva par zemkopības un lopkopības aizstāvi, kā arī atbildēja par dabas stihijām. Viņš pārvietojas pa debesīm uguns ratos, kuros ir iejūgti seši balti zirgi, no riteņu grabēšanas rodas pērkons, bet ar zibeņiem šis svētais cīnās pret ļauno.

Neskatoties uz to, ka saskaņā ar tautas ticējumiem, šajā dienā jālīst lietum, jo labs laiks pareģo ugunsgrēkus, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs šodien,

2.augustā, Daugavpilī un novadā prognozē apmākušos laiku, īslaicīgi skaidrosies. Nokrišņi nav gaidāmi. Gaisa temperatūra sastādīs aptuveni +25 grādus.

Agrāk tika pieņemts, ka tieši Iļjas dienā beidzas vasara, dienas kļūst īsākas, bet naktis – garākas – Iļjas dienā līdz pusdienām – vasara, pēcpusdienā – rudens.
Turklāt, mušas un odi jūt rudens tuvošanos un pārstāj kost, tāpēc var droši doties pie dabas krūts, neraizējoties par odiem.

Pastāv arī ticējums, ka sākot ar Iļjas dienu, 2.augustu, ūdens upēs un ezeros kļūst aukstāks. Ja šajā dienā no paša rīta cilvēks nomazgājas ar avota ūdeni, tiks pasargāts no slimībām.


Написать комментарий