Aprit 18 gadi kopš prāmja 'Estonia' katastrofas

foto delfi.ee
foto delfi.ee

Piektdien aprit 18 gadi kopš traģiskās katastrofas Baltijas jūrā, kad netālu no Somijas krastiem, nogrimstot pasažieru prāmim ”Estonia”, gāja bojā 852 cilvēki.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994. gada 28. septembrī Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki. Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši.

Prāmja "Estonia" nogrimšana ir Eiropā traģiskākā miera laika jūras katastrofa.

Starptautiska izmeklēšanas komisija 1997. gadā konstatēja, ka katastrofu izraisījis prāmja atveramā priekšgala bojājums.

Tomēr kaislības un spekulācijas ap prāmja katastrofas iemesliem nebeidzās vēl daudzus gadus, kuru laikā izskanēja dažādas versijas par notikušo, tai skaitā par avārijas iemeslu minot sprādzienu. Nāca klajā arī fakti, ka ar prāmi ir transportēts militārais ekipējums. Savukārt kuģa otrā kapteiņa Avo Pihta sieva paziņojusi, ka kādā televīzijas sižetā redzējusi savu vīru, kurš pēc katastrofas iekāpis ātrās palīdzības mašīnā, taču par viņa tālākajām gaitām nekas nav zināms.

2008. gadā divas izmeklēšanas komisijas, kuras pēc Zviedrijas valsts pasūtījuma atkal pētīja ”Estonia” bojāejas apstākļus, apstiprināja 1997. gada izmeklēšanas rezultātus, ka kuģis nogrimis priekšgala lūkas atvēršanās dēļ, vien konstatējot, ka ūdens kuģī ieplūdis arī pa sānos esošajām ventilācijas atverēm un logiem.


Написать комментарий