Oficiāli apstiprināti Ukrainas parlamenta vēlēšanu rezultāti

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Valdības oficiālais laikraksts "Ukrainas Balss" otrdien paziņojis 28. oktobrī notikušo vēlēšanu rezultātus, publicējot ievēlēto tautas deputātu sarakstu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) balsošanas rezultātus pabeidza apkopot svētdien. Puse no 255 deputātiem ievēlēti no partiju sarakstiem, bet otra puse mažoritārajos apgabalos, norāda "RIA Novosti".


Valdošā Reģionu partija iegūst 185 vietas parlamentā, opozīcijas apvienība "Tēvzeme" - 101 vietu. Savukārt boksa čempiona Vitālija Kļičko Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām (UDAR) iegūst 40 mandātus, nacionālistiskā Visukraiņu apvienība "Brīvība" -  37, bet Komunistiskā partija 32 vietas.

Jaunā sasaukuma parlaments darbu varētu sākt decembrī.

Tomēr CVK norāda, ka nav iespējama rezultātu apkopošana piecos vēlēšanu apgabalos.

Jau vēstīts, ka Ukrainas ģenerālprokuratūra sākusi krimināllietu par parlamenta vēlēšanu rezultātu falsificēšanu vienā no Kijevas vēlēšanu iecirkņiem, pirmdien paziņojis ģenerālprokurors Viktors Pšonka.

Viņš atklājis, ka tiek izmeklēta 400 vēlēšanu biļetenu apzināta sabojāšana 223. vienmandātu apgabalā. Prokuratūra pārbaudījusi sūdzības par tur notiekošo un atklājusi faktus, kas kļuvuši par pamatu krimināllietas ierosināšanai.

223. apgabals ir viens no pieciem "problēmapgabaliem", kuros Centrālā vēlēšanu komisija nespēja apstiprināt balsojuma rezultātus, bet pašreizējais parlaments ieteicis izsludināt jaunas vēlēšanas.

Ukrainas prokuratūra jau nodevusi tiesām piecas lietas par vēlētāju balsu uzpirkšanu, summas ir no 6,3 dolāriem (aptuveni 3,5 lati) līdz aptuveni 60 dolāriem (aptuveni 30 lati).

Ukrainā 28.oktobrī notikušajās parlamentā vēlēšanās parlamentā ir iekļuvušas piecas partijas un apvienības. Valdošā Reģionu partija ieguvusi 30% balsu, Apvienotā opozīcija "Tēvzeme" - 25,4%, UkrainasKomunistiskā partija - 13,1% balsu, boksera Vitālija Kļičko vadītā Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām (UDAR) – 13,9%, nacionālistiskā Visukraiņu apvienība "Brīvība" - 10,44% balsu.


Написать комментарий