Paredz atbalstu zemniekiem kredītprocentu daļējai dzēšanai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) virzītos noteikumus par daļēju kredītprocentu dzēšanu lauksaimniekiem, lauksaimnieku kooperatīviem un arī lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem.
Atbalsta mērķis ir veicināt lauksaimniecības produktu ražošanas un lauku ekonomiskās telpas attīstību, veicinot lauksaimniecības un lauku attīstības investīciju projektu īstenošanu un materiālās bāzes pilnveidei.

Atbalstā būs pieejami kopumā deviņi miljoni latu. No tiem 4 397 708 latus paredzēts piešķirt kredītprocentu daļējai dzēšanai primāro lauksaimniecības produktu ražotājiem, 517 860 latus - atzītām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, 1 911 614 latus - lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem, kuri atbilst mikrouzņēmuma, mazā un vidējā uzņēmuma kategorijai. Savukārt 2 172 818 latus paredzēts atvēlēt materiālās bāzes pilnveidei zinātnisko pētījumu un laboratorisko analīžu veikšanai.

Atbalsts ražotājiem būs pieejams, lai segtu daļu no faktiski samaksātā ilgtermiņa aizdevuma vai finanšu līzinga procentu gada summas par ilgtermiņa aizdevumu vai finanšu līzingu investīcijām jaunu lauksaimnieciskās ražošanas ēku būvei un esošu rekonstrukcijai, to darbības nodrošināšanai nepieciešamo iekārtu un tehnoloģiskā aprīkojuma iegādei un ražošanā izmantotās lauksaimniecības zemes iegādei. Kooperatīviem daļēji dzēsīs arī īstermiņa aizdevuma un faktoringa kredītprocentus.

Savukārt netiks atbalstīta tādu kredītu procentu daļēja dzēšana, kas ņemti, piemēram, traktortehnikas iegādei un arī tehnoloģiskajam aprīkojumam, ja tas saistīts ar lauksaimnieciskās ražošanas būvju būvniecību vai rekonstrukciju u.c.

Visiem pretendentiem atbalsts nepārsniegs aizdevuma gada procentu likmi 4% apmērā vai faktisko likmi, ja kredītprocentu likme ir mazāka par 4%. Maksimālā atbalsta summa vienam pretendentam kārtējā gadā nepārsniegs 40 000 latu.

ZM skaidro, ka atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai un investīcijām materiālās bāzes pilnveidei 4,5 miljonu latu apmērā kārtējā gadā (2012. un 2013.gadā kopā deviņu miljonu latu) tiks izmaksāts no ZM budžeta programmas "Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) projektu un pasākumu īstenošana".

Ministrijā norāda arī, ka pašlaik lauksaimniecības nozares modernizēšanai ir pieejams atbalsts investīcijām saimniecību un pārstrādes uzņēmumu modernizācijai, kredītfonda aizdevumi un arī kredītgarantiju atbalsts.

Uzņēmumiem trūkstot apgrozāmajiem līdzekļiem, projektu finansēšanai aktīvi tiek izmantoti banku kredīti. Savukārt kredīta procentu maksājumi būtiski sadārdzina nepieciešamās investīcijas. Lai arī vidējām ilgtermiņa gada procentu likmēm aizņēmumiem latos ir tendence samazināties no 15,2% 2009.gadā līdz 9% 2011.gadā, 2012.gada trešajā ceturksnī tās aizvien bija 9,7% apmērā, norāda ZM.

Pastāvot šādām aizdevumu procentu likmēm, uzņēmumos lieli līdzekļi, ko varētu izmantot investīcijām efektivitātes palielināšanai un jaunu darbavietu radīšanai, tiek novirzīti aizdevuma procentu maksājumiem. Tādēļ ir nepieciešams atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai arī lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem, jo tā tiktu veicināta uzņēmumu efektivitāte un nodrošināta arī turpmāka investīciju ieplūšana uzņēmumos.


Написать комментарий