Deputāti strīdu par tautības ierakstu pasē cer 'pārspēlēt' valdībai

foto anglobalticnews.co.uk
foto anglobalticnews.co.uk

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti lūgs Ministru kabinetu atrisināt strīdu par tautības ieraksta atjaunošanu pasē un paredzēt pilsoņiem un nepilsoņiem iespēju izvēlēties, vai pasē ierakstīt savu tautību, portālam "Delfi" pastāstīja komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V).

Viņš uzsvēra, ka jau iepriekš, līdz šā gada pavasarim, Ministru kabineta noteikumi paredzēja iespēju izvēlēties pasē ierakstīt tautību, un nu to varētu atjaunot. Ja Ministru kabinets piekristu grozīt šos noteikumus, tas būtu daudz ātrāks un vienkāršāks risinājums, nekā virzīt skatīšanai Saeimā Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzot to pašu - atjaunot iespēju par tautības ierakstu pasē.

Komisija otrdien vienojās atlikt lēmumu un nosūtīt premjeram vēstuli, lūdzot līdz 28.novembrim atbildēt, vai Ministru kabinets būtu gatavs izdarīt izmaiņas šajos noteikumos par personu apliecinošiem dokumentiem, sacīja Latkovskis, un piebilda - ja MK atbilde tomēr būs negatīva, Saeimas komisijas deputāti 4.decembrī balsos par likuma grozījumu virzīšanu Saeimā.

Komisijas piedāvātajam scenārijam atjaunot Ministru kabineta noteikumos iespēju par tautības norādīšanu pasē piekrituši arī šīs idejas iniciatori un aizstāvji, kuri darbojas Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā - viens no likuma grozījumu iesniedzējiem Dzintars Rasnačs (NA), kā arī Inga Bite (RP) un Kārlis Seržants (ZZS). Tāpat atbalstu pauduši klātesošie Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji, teica Latkovskis.

Jau vēstīts, ka Nacionālā apvienība atkārtoti uzstājuši uz likuma grozījumiem, kas paredzētu iespēju pēc izvēles norādīt pasē savu tautību. Rasnačs iepriekš skaidroja, ka jautājums par iespēju norādīt pasē tās īpašnieka tautību ir viena no NA prioritātēm. Tas neesot pretrunā ar likumdošanas praksi.

Saeima 25.oktobrī pēc ilgām un asām debatēm noraidīja Nacionālās apvienības deputātu iesniegtos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzēja iespēju pēc pilsoņa vai nepilsoņa vēlēšanās pasē ierakstīt viņa tautību.

Toreiz plenārsēdē par šo jautājumu risinājās spraigas debates.

Līdz šā gada pavasarim pasē pēc izvēles varēja ierakstīt tautību, taču šo iespēju svītroja. Toreiz tika skaidrots, ka tautības ieraksts ir personas aizsargājamie dati, tas varētu apgrūtināt dokumentu pārbaudi uz robežām, jo daudzviet pasaulē pasi uztver kā piederību valstij, nevis etniskas izcelsmes apliecināšanas dokumentu.


Написать комментарий