Amatpersonas pensionāriem pateicas par izturību krīzē; Krīgers ironizē par varas 'lielo mīlestību'

foto immortalhumans.com
foto immortalhumans.com

Valsts amatpersonas Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) 20 gadu jubilejas svinībās trešdien pateicās senioriem par izturību krīzes gados, savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers pēc amatpersonu runām ironizēja par varas pārstāvju lielo mīlestību pret vecākā gadagājuma cilvēkiem, kas īpaši parādās pirms vēlēšanām.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) uzsvēra, ka ceļš cauri krīzei bijis smags, taču, pateicoties pensionāriem, tas ir veiksmīgi pārvarēts, lai gan bieži vien tieši pensionārus bija visgrūtāk pārliecināt par valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem.

Pēc Saeimas spīkeres sacītā, tieši pensionāriem jāpateicas par izturību, kas ļāva pārvarēt grūtos laikus. Vienlaikus Ābotliņa pauda pārliecību, ka arī pensionāri sajutīs ekonomiskās izaugsmes augļus un atveseļošanos. "Ticu, ka tas tā būs," piebilda Ābotliņa.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pauda pateicību par pensionāru sapratni un atbalstu krīzes pārvarēšanā. Tieši pateicoties sabiedrības atbalstam, Latvija ir izkļuvusi no krīze, nodokļu ieņēmumi sāka pieaugt un situācija sociālajā budžetā stabilizējas. Premjers pauda pārliecību, ka valdība varēs atsākt pensiju indeksāciju 2014.gadā, kā tas šobrīd paredzēts. Premjers atzīmēja, ka situācija budžetā ļauj nākamgad palielināt policistu, skolotāju un mediķu atalgojumu.

Premjers arī aicināja LPF skaidrot sabiedrībai, cik svarīgi ir maksāt nodokļus, jo tieši no to ieņēmumiem ir atkarīgi budžeta izdevumi, tai skaitā pensijām. Pēc ministru prezidenta sacītā, tas, ka trešdaļa strādājošo Latvijā saņem minimālo algu, ir satraucoši. Tas nozīmē, ka šie cilvēki pensijā saņems tikai 80 latus mēnesī. Viņš norādīja, ka dzīvošana ar aplokšņu algām samazina ne tikai šo algu saņēmēju nākotnes pensiju, bet arī pasliktina pašreizējo pensionāru stāvokli. Tāpēc, jo cilvēki Latvijā ražīgāk strādās un aktīvāk maksās nodokļus, jo labāk dzīvos, norādīja premjers.

Arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) pateicās pensionāriem par izturību. Tāpat pateicības vārdus izteica labklājības ministre Ilze Viņķele (V), norādot, ka vecākā gadagājuma cilvēki un viņu savulaik smagais darbs Latvijā nav pietiekami novērtēti, un viņi ir kļuvuši par situācijas ķīlniekiem. "Mans pienākums ir šo netaisnību mazināt vai pat likvidēt," sacīja ministre, paužot, ka, tieši pateicoties pensionāriem, ir izdevies panākt to, ko Eiropā sauc par Latvijas veiksmes stāstu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzsvēra, ka attieksme pret pensionāriem ir tests visai sabiedrībai, bet šo testu Latvija, visticamāk, izturēs, jo pensionāru izturības pakāpe ir daudz augstāka nekā citām sabiedrības grupām. Ušakovs pateicās pensionāriem par to, ka viņi veidoja Latviju, jo tieši, pateicoties viņu darba augļiem, šodien ir darbs daudziem strādājošiem. Rīgas mērs novēlēja labāku attieksmi pret pensionāriem, lai visi sabiedrības slāņi varētu attīstīties vienādi.

Savukārt Krīges pēc amatpersonu runām ironizēja par varas pārstāvju lielo mīlestību pret pensionāriem, kas īpaši parādās pirms vēlēšanām. Krīgers atzina, ka daudzi politiķi daudz sola, īpaši pirms vēlēšanām.

"Arī mēs no savas puses paužam savu mīlestību, jo jūs ar savu lielo darba stāžu esat nodrošinājuši Latvijas patstāvību," sacīja Krīgers. Viņš arī akcentēja, ka nupat nācis klajā jaunais miljonāru saraksts, kurā ir arī daži pensionāri, tiesa, šim sarakstam nevajadzētu pievērst īpašu vērību, bet gan lielāka uzmanība jāpievērš citam sarakstam – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijai par simtiem tūkstošu pensionāru, kuriem pensija mēnesī ir zemāka par iztikas minimumu.

Krīgers izteica cerību, ka valsts amatpersonas strādās, lai būtu mazāk to cilvēku, kuru pensija ir mazāka par iztikas minimumu, bet būtiski augtu to senioru īpatsvars, kuri pensijās saņem vairāk.


Написать комментарий