Rēzekne un Turku – līdzīgas pilsētas, kopēji mērķi

foto willgoto.com
foto willgoto.com

Šonedēļ Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs pieredzes apmaiņas braucienā, ko organizēja Lielo pilsētu asociācija, apmeklēja Somijas pilsētu Turku. Brauciena mērķis bija iepazīties ar Somijas pilsētas pieredzi reģionālās attīstības projektu īstenošanā, kā arī ar Turku pilsētas pašvaldības un privātā sektora sadarbības projektiem pilsētas ilgtspējīgai attīstībai un uzņēmējdarbības veidošanai, informē Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

„Turku pilsētai un Rēzeknei ir vairākas līdzīgas pazīmes dažādās darbības sfērās, līdz ar to, izanalizējot un izvērtējot veiksmīgus piemērus, mēs varēsim tos pielietot turpmākajās pilsētas attīstības stratēģijās,” stāsta A. Bartaševičs, „Turku attīstās pilnā sparā, un šī attīstība ir balstīta uz zinātniskā pamata, respektīvi, tiek iesaistīti augsta līmeņa speciālisti. Piemēram, pie pilsētas plānojuma strādā vairāki arhitekti, plānotāji un zinātnieki. Mēs arī plānojam attīstīt šādu praksi – izstrādājot pilsētas stratēģiju, iesaistīt dažādu nozaru profesionāļus, ņemot vērā viņu viedokļus, padomus un novēlējumus. Kā pozitīvu uzskatu arī to, ka Turku pilsētā nākotnes vīzijas dokumenti, proti teritoriju un rīcības plāni, tiek izstrādāti uz 10 gadiem. Tas ļauj daudz lietpratīgāk izmantot finanšu un darba resursus. Manuprāt, tādam plānošanas periodam ir savs loģisks pamatojums, līdz ar to tas varētu tikt pielietots arī mūsu apstākļos.”

Rēzeknes mērs stāsta, ka Rēzeknē plānots lielāku uzmanību pievērst ūdens objektiem – Rēzeknes upei un Kovšu ezeram. Sakoptas teritorijas pie ūdenstilpnēm un ūdens izpriecas palielinās pilsētas pievilcību, kā arī sekmēs tūristu pieplūdi. Šajā jomā Turku pilsētai ir līdzīga vīzija, turklāt, sakopjot ūdens objektus un sakārtojot infrastruktūru, somi attīsta uzņēmējdarbību, piedāvājot uzņēmējiem atklāt vasaras kafejnīcas.

„Lielu akcentu Turku pašvaldība liek uz pilsētas apgaismojumu, kas, viņuprāt, liecina par pilsētas statusu, kā arī palīdz pilsētniekiem izvairīties no depresijas. Rēzekne arī piekrīt šim apgalvojumam – jau šobrīd daudzviet pilsētā ir nomainīts ielas apgaismojums, savukārt pilsētas galvenā iela piesaista uzmanību ar savu dekoratīvo apgaismojumu,” tā A. Bartaševičs.

Rēzeknei un Turku līdzīgas ir arī problēmas – vecās rūpnieciskās teritorijas. Šo problēmu somi risina dažādi, piemēram, vecās rūpnīcas ēkā ir izbūvēta moderna koncertzāle, tādējādi tika izveidots jauns kultūras objekts un sakārtots pilsētas rajons. „Mēs plānojam īstenot līdzīgus pasākumus Rēzeknes ziemeļu rajonā, atstājot tur gan rūpniecisko zonu, gan arī paplašinot dzīvojamo fondu. Tomēr atšķirībā no Rēzeknes, Turku pastāv ļoti strikta likumdošana, kas regulē, kā pašvaldība var izmantot privātās teritorijas. Šobrīd mēs arī mēģinām atrisināt situāciju ar degradēto teritoriju īpašniekiem, kā arī notiek pārrunas ar Ekonomikas un Finanšu ministrijām par izmaiņām mūsu likumdošanā,” stāsta Domes priekšsēdētājs.

„Kopumā es secināju, ka mūsu pilsēta virzās pareizā virzienā, mūsu spēkos ir panākt un apdzīt citas attīstītākas pilsētas,” teica A. Bartaševičs.


Написать комментарий