Nīderlandē tiek veidoti gudrie lielceļi, kas uzlādēsies pa dienu un spīdēs vakarā

foto: db.lv
foto: db.lv

Nīderlandes dizaina laboratorija Studio Roosergaarde nākusi klajā ar ambiciozu ideju pārveidot Eiropas ceļu sistēmu, radot lielceļus, kas spīdētu tumsā, brīdinātu autovadītājus par ceļa slidenumu un zem kuriem atrastos magnētiskais lauks elektroautomobiļu uzlādei, raksta salon.com.

Studio Roosergaarde paredz, ka nākotnes lielceļi būtu drošāki, tīrāki un videi nekaitīgāki. Laboratorija izstrādājusi ceļus, kas izmanto saules enerģiju, lai uzlādētos dienas laikā un varētu izgaismoties diennakts tumšajā laikā, un rādīt ceļu autovadītājiem. Tāpat «gudrā ceļa» asfalta krāsojums mainās atkarībā no ceļa stāvokļa, piemēram, gadījumos, kad to klāj apledojums vai slapjš sniegs. «Gudrais ceļš» varēs arī uzlādēt elektroauto, izmantojot magnētiskos lauku, kas atradīsies zem asfalta.

Nīderlandē pašlaik tiek īstenota šīs idejas pilotversija, un, ja tā izrādīsies veiksmīga, tiek cerēts, ka «gudros ceļus» varēs ieviest arī citur Eiropā.

«Fokusējoties uz lielceļiem nevis automašīnām, mēs veicam inovācijas Nīderlandes ainavā, lai nodrošinātu, ka «gudrā braukšana» ir pieejama ikvienam,» stāsta Emina Sendijaervica (Emina Sendijarevic) no Studio Roosegaarde.

Ideja par šādu ceļu radīšanu Dutch Design Awards saņēmusi apbalvojumu kā labākā nākotnes koncepcija (Best Future Concept).
«Gudrie ceļi» nav pirmā dizaina laboratorijas oriģinālā ideja. Studio Roosergaarde kontā ir apģērba, kas var kļūt caurspīdīgs, radīšana, telpas, kas saraujas un izplešas atkarībā no dejas aktivitātes, izveidošana un citas idejas.


Написать комментарий