Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs: Joprojām nav noteikumu, kuri paredzētu privātīpašnieka pienākumu saglabāt vēsturisko mantojumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis uzskata, ka valsts kultūras mantojuma saglabāšanai nepieciešams panākt, lai Saeima pieņemtu attiecīgus grozījumus normatīvajos aktos. Savās domās viņš dalījās ar portālu Gorod.lv.

 

„Nedrīkst pieļaut, lai vēsturiskie pieminekļi nonāktu privātīpašnieku rokās, kuri bieži vien neuztur tos pienācīgā stāvoklī, kas veicina pieminekļu sagrūšanu. Piemēram, lielgabalus, kuri kādreiz bija Daugavpils cietokšņa teritorijā, nevajadzēja aizvest, jo viņi pildīja muzeja eksponātu funkciju.

Diemžēl mūsu valstī līdz šim laikam nav normatīvo aktu, kuri juridiskajā līmenī noteiktu privātīpašnieku pienākumu ievērot arhitektūras pieminekļa saglabāšanas noteikumus. Nav arī pašu izstrādātu noteikumu.

Esmu vairākkārt griezies Saeimā ar lūgumu pieņemt grozījumus, saskaņā ar kuriem privātīpašniekam, kurš neuztur vēsturisko pieminekļi pienācīgā kārtībā, bez atlīdzības tiktu konfiscētas viņa tiesības. Manuprāt, tas veicinātu privātīpašnieku ieinteresētību īpašuma saglabāšanā.

Sākumā būtu svarīgi izstrādāt vienotu koncepciju, kas noteiktu, kādi objekti ir un kādi nav nododami privātīpašumā, un tad jāseko attiecīgu noteikumu ievērošanai. Piemēram, ēkai jābūt jumtam, logiem, durvīm. Ja tas netiek ievērots, valsts vai pašvaldība var konfiscēt kultūras pieminekli. Tas pasargātu kultūras objektus no sagrūšanas”, - pārliecināts Inspekcijas vadītājs.


Написать комментарий