Šteinbuka: eiro ieviešanu noteiks Latvijas spēja noturēt labus ekonomikas rādītājus ilgtermiņā 1

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Eiro ieviešanu lielā mērā noteiks Latvijas spēja pierādīt un noturēt labus ekonomikas rādītājus ilgtermiņā - vairākus gadus uz priekšu, piektdien LNT raidījumā " 900 sekundes" atzina Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Eiropas Savienības politiskais lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā vēl ir tikai priekšā un, tikai pēc Latvijas lūguma saņemšanas, sāksies vērtēšana. Patlaban vēl neesot nekādu signālu, vai Latvija varētu saņemt šo uzaicinājumu, norādīja Šteinbuka.


Viņa arī uzsvēra, ka pastāv mīts, ka Latvija uz brīdi izpildīs visus Māstrihtas kritērijus un ar to pietiks, lai ieviestu eiro. Rūpīgi vērtēts tikšot tas, cik ilgtspējīgi Latvija varēs izpildīt izvirzītos kritērijus. Piemēram, vai cenas un valsts parāds pēc gada strauji nepieaugs.

Būšot jāpārliecina, vai Latvija to varēs izdarīt vēl piecu gadu garumā, rezumēja Šteinbuka.

Viņa arī atkārtoti norādīja, ka sabiedrības negatīvais viedoklis pret eiro, var ietekmēt lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties. Tiesa, situācija pamazām uzlabojoties un sabiedrības atbalsts eiro pieaugot.

Plānots, ka Latvija pieprasījumu pēc ārkārtas konverģences ziņojuma, kurā vērtēs ekonomikas rādītāju atbilstību eiro ieviešanai, iesniegs tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinājis Eiro ieviešanas likumu, liecina paziņojums oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Likumu Saeima pieņēma 31.janvārī, pēc dažu stundu debatēm atsaucoties premjera Valda Dombrovska ( V) aicinājumam balsot atbildīgi.

Jaunais likums izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvu un caurredzamu vienotās Eiropas valūtas ieviešanu Latvijā, un tas nosaka eiro ieviešanas scenārija galveno nosacījumu - eiro vienlaicīgo ieviešanu skaidras, bezskaidras un elektroniskās naudas norēķinos no dienu, kad Latvijā tiek ieviests eiro. Iecerēts, ka Latvija pāries uz eiro 2014.gada 1.janvārī.


Темы: , ,
Написать комментарий

Uzskatu, ka šteinbuka kuļ tukšus salmus un nepārstāv Latvijas intereses, taapat kā Rubiks kubiks, Godmanis, Vaidere , Ždanoka un Mirskis...īpaši goldmanis....viens pretiigs vecis...