V.Kezika: Jautājums par pašvaldību teritoriālo apvienošanu nav viennozīmīgs

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tiek plānots, ka līdz 2020.gadam Latvijā pašreizējo 119 pašvaldību vietā būs ne vairāk par 30 pašvaldībām, kā arī lielas pilsētas, izņemot Rīgu, tiks apvienotas ar novadiem, piemēram, tiks apvienota Daugavpils pilsēta un Daugavpils novads. 

Portāls Gorod.lv jau ziņojis, ko par šo ideju domā Daugavpils pilsētas pašvaldības pārstāvji, minēto jautājumu komentēja arī Daugavpils novada izpilddirektore Vanda Kezika. 

Pēc V.Kezikas domām, jautājums par pašvaldību teritoriālo apvienošanu „esot pavisam neizstrādāts un nesagatavots”. Sākumā jāpadomā par likumdošanas bāzi, par grozījumiem, kuri tiks pieņemti Pašvaldību vēlēšanu likumā un Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumā, jāizpēta arī attīstības indekss.

„Esam ieinteresēti, lai Domē tiktu pārstāvēts novada iedzīvotāju viedoklis, tomēr, kā zināms, daugavpiliešu skaits četras reizes pārsniedz novada iedzīvotāju skaitu. Pilsētniekiem un novada iedzīvotājiem ir arī dažādas intereses”, - atzīmēja izpilddirektore. Viena no atšķirībām ir tas, ka šobrīd Daugavpils novadā nav viena centra, jo novada dome cenšas, lai visi pagasti attīstītos vienlīdzīgi.

Pēc V.Kezikas vārdiem, Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierosinātā pašvaldību teritoriālā apvienošana tika apspriesta, tiekoties ar novada iedzīvotājiem, tikšanās notika marta mēnesī.

To gaitā tapa skaidrs, ka iedzīvotājus uztrauc līdzekļu sadales jautājums, un pēc V.Kezikas vārdiem, viņi uztraucas, ka līdz ar pašvaldību apvienošanu notiks pilsētas robežu paplašināšana un līdzekļi tiks iedalīti galvenokārt pilsētas centram un piepilsētai. Iedzīvotājus uztrauc arī nodokļu politika, kura tiks īstenota pēc reformas.

Tomēr izpilddirektore neslēpa, ka pašvaldību apvienošanā ir arī pozitīvi momenti. Piemēram, nebūs nepieciešams veikt savstarpējos norēķinus pašvaldību vidū par skolu vai bērnudārzu uzturēšanu, par sociālo dienestu darbu. Šogad varētu tikt ietaupīti 432 tūkstoši latu, kuri tika izmaksāti šim nolūkam.

„Jautājums par pašvaldību teritoriālo apvienošanu ir apspriežams, bet neviennozīmīgs”, - atzīmēja V.Kezika.


Написать комментарий