Maijā sāks vērienīgus naftas meklējumus jūrā pie Latvijas

foto: dic.academic.ru
foto: dic.academic.ru

Arābu un poļu investoriem piederošajai kompānija "Balin Energy" ir vērienīgi plāni – tā jau maija vidū sāks naftas meklējumus Baltijas jūrā iepretim Kurzemes piekrastei Latvijas ekonomiskajā zonā, portālam "Delfi" stāstīja "Balin Energy" tehniskais projektu vadītājs Gabors Vakarcs.

Kotrolurbumi ilgšot 30-40 dienas un veiksmes iespēja kādā no tiem uziet naftu esot ap 23%. Ja nafta kādā no urbumiem tiks uzieta, tad sākšoties "veiksmīgā urbuma" padziļināta izpēte un pēc tam jau naftas ieguve.

Jau līdz šim šajā naftas projektā ieguldīti 33,7 miljoni ASV dolāru (18,2 miljoni latu) un gaidāmajos naftas meklējumos plānots ieguldīt vēl vismaz 15 miljonus ASV dolāru (8,1 miljonu latu), skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Uzņēmums jau patlaban esot nolīdzis arī piecus vietējos darbiniekus, kuri nosūtīti prakses apmācībai uz naftas ieguvēm Kuveitā un Ēģiptē. Ja Latvijas piekrastē tiks uzieta nafta, viņiem tiks garantēts darbs uz naftas platformas.

Plānots, ka atradnē kopumā varētu strādāt līdz pat 110 cilvēkiem, pārsvarā briti. Savukārt iegūtās naftas transports un loģistika būšot atkarīga no tās apjoma, tomēr Vakarts pieļāva, ka to varētu pārvadāt ar tankkuģiem un izmantot tuvējās Ventspils un Liepājas ostas.

Uzņēmuma pārstāvis gan atturējās nosaukt iespējamo naftas daudzumu, ar kura ieguvi rēķinās "Balin Energy", jo tā esot uzņēmuma komercinformācija.

Jau ziņots, ka "Balin Energy" ieguvis un izvērtējis licenču teritoriju seismiskos datus un Latvijas Hidroekoloģijas institūta izstrādāto detalizēto vides pētījumu, un pirmo izpētes urbumu Latvijas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā plāno 104 kilometru attālumā no Latvijas Rietumu krasta. 
Urbēji būs uzņēmuma "Diamond Offshore Drilling, Inc." meitas uzņēmums, kas izmantos pusiegremdētu peldošo urbšanas platformu "Ocean Nomad".

"Diamond Offshore Drilling, Inc." ir vadošs uzņēmums urbumu veikšanā atklātā jūrā, kura rīcībā ir piemērotas jūrā veicamo urbumu platformas, kā arī plaša pieredze urbumu veikšanā, gādājot par drošību un vides aizsardzību. Urbums paredzēts vietā, kur jūras dziļums ir 132 metri, bet pats urbums sasniegs 1500 metru dziļumu zem jūras līmeņa.

2005.gadā Latvijā reģistrētās SIA "Balin Energy" 50% īpašnieki ir "Kuwait Energy Company Netherlands Cooperatief U.A." un "Orlen International Exploration and Production Company B.V." kas ir Polijas lielākās naftas kompānijas "PNK Orlen" meitas uzņēmums.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Kuveitas valstspiederīgais Sauls III Harijs Edvards, bet valdē darbojas Polijas pilsonis Veslavs Prugars.

Kompānija atgādina, ka izpētes plānu pamatā ir 2008. un 2009. gadā izsniegtās licences ģeoloģisko veidojumu izpētei.


Написать комментарий