Kamēr VRC Zasulauks pelna miljonus, darbinieki uzņēmumu atstāj zemā atalgojuma dēļ

foto: commons.wikimedia.org
foto: commons.wikimedia.org

Pasažieru vilcienam un Rīgas vagonbūves rūpnīcai piederošo a/s VRC Zasulauks, kas pērn audzēja peļņu līdz 1,16 miljoniem latu, darbinieki pamet zemā atalgojuma dēļ. No peļņas 70% izmaksāti dividendēs.

VRC Zasulauks 2012.gada pārskatā minēts, ka pērn uzņēmums izbeidzis darba attiecības ar 56 darbiniekiem, bet darbā pieņemti 42 darbinieki. «Darbinieku īpatsvars, kuri darba attiecības izbeidza zemā atalgojuma dēļ 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, pieauga par 50%,» atzīmēts pārskatā. Kopumā pērn VRC Zasulauka darbinieku skaits samazinājās par 14 cilvēkiem un gada nogalē bija 319 cilvēki. No visiem darbiniekiem lielāko daļu jeb 37% veido darbinieki ar arodizglītību, pa 18% ir darbinieki ar vidējo un augstāko izglītību, bet 17% - ar vidējo speciālo izglītību. VRC Zasulauks nodarbojas ar dzelzeļa ritošā sastāva remontu un tehnisko apkopi, lielākais pasūtītājs ir Pasažieru vilciens.

VRC Zasulauka peļņa pērn uzrādīja būtisku – 18 reižu kāpumu, ko galvenokārt ietekmēja pārdotās produkcijas ražošanas izmaksu samazinājums par 236 tūkstošiem latu (līdz 5,87 miljoniem latu) un pārējo uzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu pieaugums par 659 tūkstošiem latu (līdz 694 tūkstošiem latu). Uzņēmuma apgrozījums pērn pieauga par 188 tūkstošiem latu, sasniedzot 7,06 miljonus latu.

VRC Zasulauka gada pārskatam pievienotais akcionāru sapulces protokols liecina, ka dividendēs akcionāriem no pērnā gada peļņas tiks izmaksāti 810,5 tūkstoši latu, bet 30% jeb 347,4 tūkstoši latu tiks novirzīti uzņēmuma attīstībai. No VRC Zasulauka tādējādi Pasažieru vilciens saņems 413,36 tūkstošus latu, bet Rīgas vagonbūves rūpnīca – 397 tūkstošus latu.

DB jau vēstīja, ka premjera Valda Dombrovska pārraudzītā Pārresoru koordinācijas centra darba grupa rekomendē valstij piederošās a/s Pasažieru vilciens līdzdalības palielināšanu VRC Zasulauks līdz 100%, tādējādi atbrīvojoties Rīgas vagonbūves rūpnīcas. Iemesls - netaisnīgā situācija, kad Pasažieru vilciens pats nodrošina pasūtījumu, bet labumu no tā gūst privātais akcionārs – Rīgas vagonbūves rūpnīca. Dividendes Zasulauks maksājis visus iepriekšējos vismaz trīs gadus, kopumā izmaksājot nedaudz virs miljons latiem, tajā skaitā Pasažieru vilciens saņēmis 617,4 tūkstošus latu.


Написать комментарий