Liene Tomsone:Saldinātās limonādes vietā var izmantot gāzētu ūdeni un pūdercukuru

foto: Mix Media Group
foto: Mix Media Group

"Kūkotavas" šefpavāre un Kristijas māmiņa Liene Tomsone trešdien 3.jūlijā gatavoja veselīgus kokteiļus mazajiem skrituļslidotājiem, kā arī atbildēja uz "mazo pavāru" vecākiem aktuāliem jautājumiem.

Kad, Jūsuprāt, būtu īstais laiks bērnam sākt palīdzēt mammai virtuves darbos?

Mammai palīdzēt virtuves darbos var sāk jau no maza vecuma, tikai jāskatās, vai bērnam par to ir interese. Kad manai meitai bija gads, es redzēju – viņa grib rociņās paturēt putojamo aparātu, izlaizīt putukrējuma bļodu. Es viņai to neliedzu.

Ja bērnam nav intereses, tad viņu piespiest nevajadzētu. Man vienmēr apkārt ir bijuši daudz bērni. Vienai daļai ir interese par gatavošanu, viņi nāk un iesaistās, bet citi vienkārši aiziet prom. Ja bērnam ir interese, tad var pastāstīt sīkāk par to, kas un kā virtuvē notiek.

Vai Jūs atceraties, kad bērnībā pirmo reizi sākāt darboties virtuvē?

Es sāku ļoti, ļoti agri. Mana vecmāmiņa un mamma bija lielas gatavotājas un saldummīles, tad es palīdzēju pie kūku cepšanas un cepumu cepšanas. Atceros, kad vecmāmiņa brauca ciemos katru reizi es viņu sagaidīju ar kādu citu manis pašas ceptu gardumu.

Ja bērnam interesē ēst taisīšana, sakiet, lūdzu, kādu ēdienu Jūs ieteiktu, kas būtu bērnam viegli un droši pagatavojams?

Tas noteikti ir zefīrs ar skābu krējumu un zemenēm, ko varēs uztaisīt jebkurš bērns. Mana meita lieliski cep pankūkas. Es to viņai atļauju darīt, jo viņa ir prātīga darbā ar gāzes plīti. Un tad dažreiz viņa mani gaida mājās ar pankūkām! Protams, dažus bērnus arī desmit gados nevar atstāt vienus pašus, viņi var nepatīkami pārsteigt vecākus.

Vēl bērni var pagatavot dažādus salātus, Mana meita labprāt salātu gatavošanā improvizē – sagriež ledusskapī atrodamo. Protams, vēl ir visi elementārie ēdieni - cepti kartupeļi un makaroni ar sieru, kurus bērniem var atļaut taisīt pašiem.

Jūsu meita ir mantojusi gan talantu, gan interesi par gatavošanu?

Jā, ir gan! Es ceru, ka turpmāk interese attīstīsies. Nav tā, ka viņa ļoti aizrautos ar gatavošanu, taču ir pastiprinātas intereses brīži. Lai gan dažreiz, kad taisu kaut ko nopietnāku, kad klātbūtne traucē, tad man ir jāpasaka – tagad, diemžēl, tu nevari palīdzēt.

Noslēgumā varbūt varat ieteikt dzēriena recepti visai ģimenei?

Kamēr vēl ir zemeņu laiks, kokteilī vajag šīs ogas izmantot! Zemenes, bumbieri un kāposti, kas dod nedaudz pikantuma un vitamīnus, kā arī dzīvesprieku. Parasti dzērienus šķaidu ar gāzētu ūdeni vai vienkāršu ūdeni. Man nepatīk saldinātās limonādes. Tā vietā es labāk pievienoju nedaudz pūdercukura. Ja bērniem garšo tomāti, tad var uztaisīt garšīgu pikanto kokteili. Tur var likt klāt selerijas kātus, kas pastiprina garšu, var likt klāt gurķus, bietes. Kokteiļi ir tie mājās pagatavojamie dzērieni, kuros var ļoti improvizēt. Var salikt kopā un pamēģināt, kā garšo. Ļoti daudzos kokteiļos var pievienot ingveru! Pikantajiem kokteiļiem var pievienot kefīru, pikantumam Tobasco vai kādu čilli pipariņu.


Темы: , ,
Написать комментарий