IZM valsts sekretāre: Pašlaik speciālisti ar profesionālo izglītību ir vairāk pieprasīti darba tirgū

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau vēstījis, ka 15.augustā Daugavpils universitātē viesojās LR Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Sanda Liepiņa ar delegāciju.

Pēc Daugavpils universitātes piedāvātas prezentācijas valsts sekretāre tikās ar preses pārstāvjiem.

„Objektīvi runājot, jāmin, ka studentu skaits turpinās samazināties, tā ir neizbēgama tendence. Saprotam, ka demogrāfiskās situācijas dēļ studentu skaits samazināsies aptuveni par 40% gan šogad, gan tuvāko 3-5 gadu laikā”, paziņoja IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa.

Viņasprāt, šobrīd ir nepieciešams apzināties reālu situāciju augstskolās un profesionālajās izglītības iestādēs, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu reģiona resursus.

„Jāizvērtē, kuras programmas noteikti jāsaglabā, kuras var apvienot vai samazināt, kā arī jāparūpējas par augstskolu un profesionālo izglītības iestāžu pēctecības uzlabošanu”, teica S.Liepiņa.

Tāpat, pēc Sandas Liepiņas vārdiem, šobrīd tiek daudz runāts par to, vai ir nepieciešams palielināt to programmu skaitu, kuras sniedz augstāko profesionālo izglītību, un samazināt programmas, kurās students iegūst akadēmisko izglītību: „Protams, šajā gadījumā jābūt balansam, bet pašreizējā attīstības posmā profesionālais bakalaurs ir vairāk pieprasīts darba tirgū”.

Viņasprāt, šo problēmu varētu atrisināt profesionālo arodskolu modernizācija, lielākas uzmanības pievēršana profesionālajai orientācijai jau pamatskolā, stipendijas profesionālās arodskolas audzēkņiem, kas noteikti piesaistītu 9.klašu beidzējus.


Написать комментарий