Desmitiem Latvijas iedzīvotāju darbojas starptautiskos hakeru grupējumos

foto: forumdaily.com
foto: forumdaily.com

Latvijā varētu būt vairāki desmiti cilvēku, kuri klusu un nemanāmi strādā starptautisku hakeru grupējumu labā. 

Interneta drošības eksperti lēš, ka par vispieprasītāko hakeru pakalpojumu – kādas interneta vietnes bloķēšana maksā ap pārsimts latiem.

Tāpat kā visās jomās arī internetā vidē Latvijā darbojas hakeru melnais tirgus, kurā tiek pirkti un pārdoti hakeru pakalpojumi. Interneta drošības eksperts Kirils Solovjovs LNT raidījumam „Degpunktā” teic, ka vispieprastākais hakeru pakalpojums ir kādas interneta vietnes – biznesa vai politisko konkurentu - atslēgšana. Parasti par šādu pakalpojumu hakeris saņem ap pāris simtiem latu. Ja tiek atslēgts konkurentu interneta veikals, tad tajā nevar veikt pasūtījumus, bet, ja tiek paralizēta politisko konkurentu interneta vietne, tad politiķi nevar pieņemt politiskus lēmumus, un kādam tas var būt izdevīgi. 

Otrs pieprasītākais hakeru pakalpojums ir komercspiegošana – piemēram, bankas datu zādzība. Te var minēt datorvīrusu „Gozi”, pie kura, iespējams, piestrādājis Imantas hakeris Deniss Čalovskis. Tiek izstrādāta programmatūra, ar kuras palīdzību tiek savākti interneta lietotāja dati – paroles, kodi, e-pasti un tamlīdzīgi. Izmantojot šos datus, tad arī var ielauzties svešos bankas kontos un tos iztukšot. 

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītāja vietnieks Varis Teivāns teic, ka hakeru grupējumos tiek nodarbināti arī pusaudži, kuri pat neapzinās, kādu ļaunumu nodara. Tomēr „lielie dūži” paliek neredzami kaut kur noklīduši virtuālajā pasaulē. 

Tikmēr interneta lietotāji pastāvīgi tiek aicināti globālo tīmekli lietot atbildīgi. Piemēram, lietot sarežģītas paroles un nevērt vaļā visus sūtījumus pēc kārtas, kas pienāk e-pastā, jau ir puse no pasākumiem, lai internetu lietotu droši, teic eksperti. Sīkāk par hakeru uzdarbošanos Latvijā skatieties „Degpunktā” videosižetā. 


Написать комментарий