Narkotiku “ebay” dibinātājs, iespējams, izmantojis serveri Latvijā

foto: totul.md
foto: totul.md

Tā sauktajā dziļajā tīmeklī (deep web) izvietotās narkotiku tirdzniecības vietnes Silk Road, kurai bija iespējams piekļūt tikai ar speciālas interneta pārlūkprogrammas palīdzību, dibinātājs Ross Viljams, iespējams, izmantojis arī Latvijā esošu serveri.

Publiskotais ASV Tieslietu departamenta Civilās atsavināšanas pieprasījums liecina, ka ASV varasiestādēm ir aizdomas, ka vietnes īpašnieki bija izvietojuši virtuālās valūtas Bitcoin «maciņus» vienā vai vairākos no pieciem serveriem. ASV varasiestādes pieprasījumā publiskojušas visiem pieciem serveriem piešķirtās IP adreses. Divi no tiem atrodas Islandē, bet pa vienam Rumānijā, Latvijā un ASV. Latvijā esošais serveris pieder Belizā reģistrētam uzņēmumam DataClub S. A., kas nodarbojas ar virtuālo un fizisko serveru izīrēšanu Latvijā un Zviedrijā.

Interneta vietne Silk Road pārdeva dažādas aizliegtas narkotikas, kā arī citus nelegālus pakalpojumus. Norēķināties bija iespējams ar virtuālās valūtas Bitcoin palīdzību. Lai veiktu pirkumus un pārdotu savu preci, vietnes lietotājiem bija tajā jāatver speciāls bitcoin «maciņš». Pēc darījuma pabeigšanas naudu jaunais īpašnieks varēja pārskaitīt uz citiem savā rīcībā esošajiem bitcoin kontiem. ASV varasiestādes, aizturot R. Viljamsu kopumā arestējušas 26 tūkstošus bitcoin (aptuveni 3,6 miljonu ASV dolāri), kas piederējuši vietnes lietotājiem. Federālajām iestādēm vēl nav izdevies arestēt pašam R. Viljamsam piederošo virtuālo naudu, kuras apmērs aplēsts 600 tūkstošu bitcoin (80 miljonu ASV dolāru) vērtībā.

Izmeklēšanas gaitā atklāts, ka viens vai vairāki R. Viljamam piederošo bitcoin šifrētie «maciņi», iespējams, atrodas kādā no minētajiem serveriem. Izskanējušas aplēses, ka R. Viljama rīcībā bijuši 5% no visiem pasaulē apgrozībā esošajiem Bitcoin.

Db.lv jau vēstīja, ka R. Viljams tika aizturēts aizvadītajā nedēļā. Vīrietis apsūdzēts ne vien narkotiku tirdzniecībā – interneta vietnē bija pieejami arī ieroči, munīcija un datorsistēmu uzlaušanas pakalpojumi, norāda amatpersonas. Šā gada 20. septembrī vietnē bija vairāk nekā 13 tūkstoši nelegālo narkotiku pirkšanas un pārdošanas sludinājumu.

Tāpat tiek izvirzītas apsūdzības, ka vīrietis apmaksājis slepkavību mēģinājumus diviem uzņēmējiem, kas «šķērsojuši viņa ceļu». ASV varasiestādēm izdevies R. Viljamu notvert veicot vairākus kontrolpirkumus, kā arī iestudējot slepkavību, kuru Silk Road dibinātājs bija pasūtījis. 


Написать комментарий