Daugavpils eparhijā trūkst garīdznieku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jaunizveidotajā Daugavpils eparhijā trūkst garīdznieku, portālam Gorod.lv paziņoja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs.

Pēc viņa vārdiem, patlaban 62 eparhijas draudzēs kalpo tikai 30 garīdznieki. Daugavpils apriņķa teritorijā ir 28 draudzes, kurās kalpo 18 garīdznieki, Rēzeknes apriņķa 17 draudzēs – 8 garīdznieki, Madonas apriņķa teritorijā kalpo tikai 4 garīdznieki.

„Latgales reģions ir visai trūcīgs, daudzas baznīcas jau nav atjaunojamas, jo atrodas laukos, kur vairs neviens nedzīvo. Taču notikušajā Arhierijas sapulcē tika nolemts, ka mums jāapkalpo pat tās vietas, kur dzīvo vismaz 10 cilvēki. Protams, izbrauksim uz ciemu arī tad, ja palīdzība ir nepieciešama kaut vienam ticīgajam”, paskaidroja Daugavpils un Rēzeknes bīskaps.

Galvaspilsētā darbojas Rīgas Garīgais seminārs, kas pastāv jau vairāk nekā 175 gadus. Savulaik to pabeidza daži pašreizējie arhiereji, tostarp Daugavpils un Rēzeknes bīskaps. Garīgā semināra absolventu vidū ir arī kanonizētie mocekļi.

Pēc vairāk nekā 20 gadu pārtraukuma semināra darbu atjaunoja Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Patlaban Garīgajā seminārā studē daži Latgales pārstāvji.

Garīdzniekiem tiek izvirzītas stingras prasības. Pirms 10 gadiem par garīdznieku varēja iesvētīt cilvēku bez atbilstošas augstākās izglītības, bet patlaban tas nav iespējams. „Garīdzniekiem ne tikai jābūt atbilstošai augstākai izglītībai, bet viņiem arī nepārtraukti jāpilnveido savas zināšanas”, paskaidroja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs.


Написать комментарий