Pedagogus «spiež ielās», norāda skolotājus pārstāvošā arodbiedrība

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Mūs spiež ielās - mūs spiež streikot, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško.

"Situācija aizvien ir ļoti neskaidra [algu paaugstināšana skolotājiem]. Pagājušajā nedēļā saņemtais trauksmainais zvans no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), ka, neskatoties uz visu, vienalga viņiem pietrūkst naudas, lai nodrošinātu nākamgad skolotājiem viņu virzītās prasības. Tas rada situāciju, ka faktiski, nu, man jāsaka tā, mūs spiež iziet ielās, mūs spiež streikot, cik tad ilgi tādā nesaprašanā mēs dzīvosim," sacīja Mikiško.

LIZDA turpmākais plāns esot gaidīt budžeta izskatīšanu Saeimā, kas notiks trešdien. Ceturtdien plānota organizācijas valdes sēdē, kur tad Saeimas pieņemtais budžets tiks vērtēts - ir vai nav draudzīgs skolotājiem.

Jau ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piketu pie Saeimas rīkoja, lai pievērstu deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai.

LIZDA iebilst pret valdības piedāvājumu no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem uz papīra. Arodbiedrība uzskata, ka šis piedāvājums nav atbilstošs pedagogu profesionālajai kvalifikācijai izvirzītajām prasībām, kā arī minimālā alga valstī no 2014.gada 1.janvāra būs 225 lati, bet pedagogiem valdība piedāvā tikai 15 latus pie pamatlikmes.

Turklāt valdība nav iezīmējusi pamatlikmes paaugstināšanu nedz 2015., nedz 2016.gadā. LIZDA aicinās Saeimas deputātus valsts budžeta izskatīšanas procesā atbalstīt prasības par papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai 2014.gadā vismaz līdz 310 latiem jeb 442 eiro, kā arī paredzēt finansējumu pamatlikmes paaugstināšanai 2015. un 2016.gadā, tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā.


Написать комментарий