VARAM: Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanas konkursa termiņu nevar pārcelt

foto: citadapasaule.com
foto: citadapasaule.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) noraida visas spekulācijas par Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) konkursa «Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai» ceturtās kārtas finansējuma iespējamo novirzīšanu atsevišķiem uzņēmējiem, informē VARAM.

Ministrija skaidro, ka KPFI finansēto projektu konkursos piesaistītais finansējums tiek iegūts, pārdodot valstij piederošās noteiktā daudzuma siltumnīcefekta gāzu emisijas vienības (NDV) atbilstoši ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Kioto protokolam.

Šis finansējums var tikt novirzīts tikai klimata pārmaiņu novēršanas pasākumiem, saskaņā ar normatīvajā regulējumā noteiktajiem principiem un prioritātēm. Finansējuma izmantošanas nosacījumus, tai skaitā, termiņus, nosaka ar NDV pircējiem noslēgtie starptautiskie līgumi. Visas izmaiņas saistībā ar neizmantoto finansējumu saskaņā ar šiem līgumiem ir jāsaskaņo ar starptautiskajiem partneriem.

KPFI konkursa «Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai» ceturtā kārta tiek rīkota par finansējuma atlikumu, kura izmantošanas nosacījumi paredz, ka līgumi par projektu īstenošanu jānoslēdz līdz 30.jūnijam. Šo nosacījumu nav iespējams mainīt. Attiecīgi projektu iesniegumu vērtēšana ir jāpabeidz un lēmumi par projekta iesniegumu vērtēšanas rezultātiem ir jāpieņem līdz maija vidum, ievērojot, ka atbilstoši šī konkursa nolikumam projekta iesniedzējiem ir dotas 20 darbdienas laika projekta līguma noslēgšanai.

Prognozējot pietiekoši augstu interesei par dalību konkursā, kas visdrīzāk būs vismaz 200 projekta iesniegumi, projektu iesniegumu vērtēšanai nav iespējams atvēlēt mazāk kā 2,5 mēnešus laika, ievērojot, ka projektu vērtēšanas laikā projekta iesniedzējiem jādod 10 darbdienas laika projekta iesnieguma precizēšanai un attiecīgi jāizvērtē iesniegtie precizējumi, skaidro VARAM.

Ņemot vērā visus iepriekš minētos apstākļus, projektu iesniegumu iesniegšanas termiņu nav iespējams noteikt vēlāk par 28.februāri.

Savukārt saistībā ar izskanējušo argumentu par konkursa kārtas ātrāku izsludināšanu, VARAM norāda, ka tas nebija iespējams, jo tikai 2013.gada beigās tika pabeigts konkursa trešās kārtas projektu iesniegumu atlases process, tai skaitā, lēmumu izsūtīšana.

Db.lv jau rakstīja, ka Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācija ir nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ar lūgumu izvērtēt VARAM rīcību attiecībā uz Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta «Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai» ceturtās kārtas konkursu.

Kā informē asociācija, VARAM konkursu izsludināja šā gada 3.februārī, bet projekta iesniegšanas termiņš ir noteikts 28.februārī, tādējādi radot priekšnoteikumus tikai tiem pretendentiem, kuri par šādu konkursu un tā noteikumiem bijuši informēti jau priekšlaicīgi.
«Salīdzinot ar šī konkursa trešo kārtu, kad trīs mēnešus iepriekš ministrija ar preses relīzes starpniecību informēja sabiedrību par gaidāmo konkursu un ieinteresētie uzņēmēji varēja savlaicīgi sagatavoties konkursam, tagad bez jebkādas iepriekšējas informācijas izziņošanas ministrija ir izsludinājusi ceturto kārtu, kur projekts ir jāiesniedz jau pēc 25 dienām,» uzsvēra asociācijas valdes loceklis Uldis Vītoliņš.

Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācija savā vēstulē KNAB pauž aizdomas, ka minētā slepenība un īsais pieteikšanās termiņš konkursam var būt izdevīgs uzņēmējiem, kuri ir pietuvināti ministrijas vadībai un kuri tādējādi varētu nodrošināt sev ekskluzīvas iespējas saņemt finansējumu.


Написать комментарий