Slimnīcās sāka vērsties grūtnieces, kuru augļi ir mutanti bez smadzenēm

foto: fedpost.ru
foto: fedpost.ru

ASV turpina pieaugt retas anomālijas gadījumu skaits, kur raksturo augļa galvas smadzeņu un galvaskausa kaulu trūkums. Amerikas eksperti atzīst, ka pagaidām nevar saprast šīs parādības cēloņus.

Kā ziņo fedpost.ru, pērnā gada jūlijā ASV veselības aizsardzības departaments publicēja ziņojumu saskaņā ar kuru no 2010. gada janvāra līdz 2013. gada janvārim trijos Vašingtonas štata apgabalos – Jakimas, Franklinas un Bostonas tika fiksēta reta anomālija – anencefālija.

Šo augļa attīstības defektu raksturo pilnīgs vai daļējs galvas smadzeņu un galvaskausa kaulu trūkums.

Par pirmo, kura pamanīja satraucošo tendenci, kļuva 58 gadus vecā Jakimas apgabala medicīnas centra medmāsa Sāra Barona ar 30 gadu darba stāžu.

„Ilgo darba gadu laikā es saskāros ar anencefālijas diagnozi tikai divas reizes, bet pēc tam centrā tika fiksēti divi šīs patoloģijas gadījumi ar sešu mēnešu atstarpi, – stāsta medmāsa. – Mani galīgi satrieca saruna ar ārstu, kurš atzinās, ka izmeklēšanas laikā konstatēja trešo augli ar anencefāliju. Ziniet, tad man vienkārši pazuda runas spējas. Tas viss ir ļoti dīvaini, jo pārsniedz valsts vidējo rādītāju vismaz četras reizes”.

Izmeklēšanai piesaistītie speciālisti noņēmās ar 27 rajonu grūtnieču medicīnas ierakstiem, kuras bija uzskaitē, pētot, kur viņas strādāja, ar ko slimoja, vai lietoja alkoholu, zāles vai kūpinātus produktus, kādā vietā viņas dzīvoja un no kāda avota dzēra ūdeni. Galu galā valsts ierēdņi nonāca pie secinājuma, ka viņiem neizdevās noskaidrot šīs parādības „apstākļus vai cēloņus”.

Rezultāti bija neiepriecinoši, bet pavisam negaidīti, – atzina zinātnieks Džims Kuciks, kurš piedalījās pētījumā. – Parasti šādus iedzimtus defektus rada faktoru kopa, kurus ir grūti konstatēt. Nav izslēgts, ka tā vienkārši ir sakritība”.

Bet ģenētikas konsultante Sjūzija Bola uzskata, ka Vašingtonas štata trijos apgabalos pastāv kaut kāda problēma, kurai jāpievērš ciešāka uzmanība, lai nākotnē pasargātu sievietes bērnu dzimšanas vecumā.

„Es negribētu biedēt cilvēkus, bet notiekošais mani padara vērīgu, – viņa uzsvēra. – No medicīnas darbiniekiem saņemtā informācija jādara zināma, lai bērnu dzemdēšanas vecuma sievietes veiktu visus nepieciešamos pasākumus šīs patoloģijas attīstības novēršanai. Sākumā es iesaku viņām lietot folijskābi”.

Zinātnieki jau iepazinās ar iepriekšējo izmeklējumu rezultātiem, kuros ir norādīti potenciālie anencefālijas attīstības riska faktori: zems folijskābes saturs uzturā, pesticīdu ietekme un dzeramā ūdens piesārņojums ar nitrātiem.   


Написать комментарий