WP: Tikai fejas var atņemt Krievijai ietekmi Eiropā

foto: AFP
foto: AFP

Ja ASV domā cīnīties ar Eiropas gāzes atkarību no Krievijas ar Amerikas gāzes palīdzību, tad tās nevarēs iztikt bez teleportatora un fejām, ironizē The Washington Post.

Pēc izdevuma vārdiem, pateicoties attīstītam gāzes vadu tīklam, Krievija piegādā gāzi ātri un lēti. Bet Amerikai ne tuvu nav šādu iespēju.

Obamas administrācijas kritiķi nesen piedāvāja ar Amerikas dabas gāzes palīdzību cīnīties ar Krievijas ekonomisko ietekmi Eiropā, raksta The Washington Post komentētājs Makss Erenfroids. Autors ironizē, ka tai „acīmredzot jānokļūst uz Eiropu caur slepenu dabas gāzes teleportatoru, kurš var pārvietot miljardus kubikpēdu gāzes dienā pāri Atlantijas okeānam un strādā tikai ar feju putekšņiem un smaidiem”.

Ir skaidrs, ka šāds teleportators nepastāv, raksta autors. Tomēr tā pastāvēšana jāatzīst kā fakts, lai ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīķera Džona Beinera un citu Obamas kritiķu vārdi neliktos par muļķībām, – ziņo russian.rt.com.

Pēc Beinera vārdiem: „Prezidents var un viņam jāveic vienu steidzamu pasākumu – jānovērš šķēršļus, kuri traucē Amerikas dabas fāzes eksportu … ASV Enerģētikas ministrija šo pasākumu akceptē mokoši lēni. Tas ir izskaidrojams ar faktisko Amerikas gāzes eksporta aizliegumu, ko Vladimirs Putins ar prieku izmanto, lai finansētu savus ģeopolitiskos uzdevumus”.

Kā atzīmē autors, ASV Enerģētikas ministrija apstiprināja piecus eksporta sašķidrinātās gāzes terminālu būvniecības projektus, kuri varētu pilnīgi apmierināt ārzemju pieprasījumu. Tomēr, raksta Erenfroids, nav svarīgi, cik ātri prezidenta administrācija apstiprinās jaunos projektus, to īstenošanai dzīvē būs nepieciešami vairāki gadi.

Un ja pat Obamas administrācijai izdosies maģiskā veidā radīt šos jaunos terminālus no nekā, tad Amerikas eksporta sistēmai nāksies sacensties ar sazaroto cauruļvadu tīklu, kuru uzbūvēja Padomju Savienība. Krievija ar tā palīdzību var piegādāt gāzi ātri un lēti. Turklāt, kamēr ASV būvēs terminālus, „Gazprom” būvēs savu cauruļvadu tīklu.

Turklāt subsīdiju izdalīšana Amerikas gāzes eksportam pēc autora domām nepalīdzēs. Tās visdrīzāk pārvietos Eiropas izdevumu slogu uz ASV valdību, ar ko pavājinās Maskavas ekonomisko ietekmi.

„Lai izmantotu Amerikas gāzi cīņā ar Krievijas ietekmi Eiropā, būtībā jāizstrādā nacionālā nozares politika, kurā valsts ģeopolitisko un citu apsvērumu dēļ palīdz noteiktām nozarēm gūt panākumus. Ja jūs domājat, ka valsts, kura aizstāv uzņēmējdarbības brīvību, parasti ir stiprāka gan iekšienē, gan attiecībās ar citām valstīm, tad jums jābūt šādas politikas pretiniekiem”, – secina The Washington Post komentētājs Makss Erenfroids.


Написать комментарий