Cukerbergam stresu rada ASV spiegošana

foto: newsroompanama.com
foto: newsroompanama.com

Sociālā tīkla Facebook dibinātājs Marks Cukerbergs (Mark Zuckerberg) pavēstījis, ka telefonsarunā ASV prezidentam Barakam Obamam paudis bažas par ASV digitālās uzraudzības praksi, ziņo BBC.

Tāpat 29 gadus jaunais uzņēmējs savā blogā paudis, ka ASV valdībai «vajadzētu būt interneta kompanjonam nevis draudam».

M. Cukerberga paziņojumi nākuši klajā pēc ziņām, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) esot imitējusi Facebook servera darbību, lai inficētu savas uzraudzības «mērķu» datorus. NSA gan norādīja, ka šīs ziņas esot «neprecīzas».

Medijs The Intercept publicēja rakstu, kurā tika pausts, ka NSA «dramatiski paplašina savas iespējas piekļūt datoros masveidā». Rakstā tika skaidrots, ka šādas iespējas NSA paver automatizētas sistēmas TURBINE izmantošana, kas samazina cilvēka klātbūtnes nepieciešamību. Viena no iespējām, kā piekļūt lietotāju datoriem, bija viltus Facebook servera izmantošana, lai pārtvertu savienojumus starp konta īpašniekiem un reāliem datoriem.

NSA darbībai būtu jākļūst daudz caurskatāmākai, citādi cilvēki ticēs tam ļaunākajam, blogā pauda Facebook dibinātājs.

NSA aktivitātes kļuva zināmas plašākai publikai pēc tam, kad par drošības aģentūras darbu informāciju nopludināja tās bijušais darbinieks Edvards Snoudens. Atklājās, ka NSA esot ievākusi datus par telefonu zvaniem, ielauzās dažādos tīklos un veica citas spiegošanas darbības.

Saskaņā ar nopludināto informāciju NSA ir piekļuve tādu kompāniju kā Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube un Apple serveriem. Visas no minētajām kompānijām noliedz savu sadarbību ar NSA.


Написать комментарий