Bērna ieņemšanai vīrieši vairs nav vajadzīgi

foto: mama.ua
foto: mama.ua

Zinātnieku grupa doktores Monikas Vordas vadībā ir pārliecināta, ka Y hromosoma ir daudzu zīdītāju dzimumhromosoma, kurā nozīmīgākais ir SRY gēns, kurš kalpo par tā saucamo ģenētisko „slēdzi” organisma attīstībai pēc vīrišķā tipa. 

Tāpat Y hromosoma satur gēnus, kuri ir svarīgi normālai un pilnvērtīgai spermatozoīdu ģenēzei.

Kā tika noskaidrots, embrijs bez Y hromosomas normāli attīstās sieviešu dzimuma īpatņa organismā. Tomēr biologus moka jautājums: vai tēviņam ir nepieciešama pilna Y hromosoma, lai ieņemtu veselu vīrišķā dzimuma pēcnācēju, – vēsta mama.ua.

Pētījumu gaitā evolūcijas ģenētikas speciālists Robins Lovels-Bedžs apgalvoja, ka ROSI metodi droši var izmantot cilvēkiem:

„Fakts, ka ar ROSI metodes palīdzību, izmantojot tikai divus gēnus, tika iegūti normāli peļu pēcnācēji, liecina par to, ka bažas par iespējamām imprintinga kļūmēm cilvēkiem, iespējams, ir nepamatotas, kas ir svarīgi vīriešiem ar defektīvu Y hromosomu un tiem, kuriem ir traucēts spermatozoīdu veidošanās process”, – domā zinātnieks.

Monika Vorda neizslēdz, ka tuvākajā nākotnē šajā lietā izdosies iztikt bez Y hromosomas, piemēram, gadījumā, ja tai būs defekti. Tas var notikt, ja citās hromosomās tiks atrasti gēni, kuri mijiedarbojas ar Y hromosomas gēniem. Šādā gadījumā šādu partneru gēnu aktivācija teorētiski spēs pilnībā aizstāt to funkcijas.  


Написать комментарий