Kerijs draud Krievijai ar sankcijām Ukrainas vēlēšanu izjaukšanas gadījumā

foto: joinfo.ua
foto: joinfo.ua

ASV Valsts departamenta vadītājs Džons Kerijs Londonā tikās ar Lielbritānijas, Francijas, Itālijas un Vācijas ārlietu ministriem.

Preses konferencē viņš paziņoja, ka ASV rēķinās ar konstruktīvu Krievijas atbalstu Ukrainas prezidenta 25. maija vēlēšanās, tomēr brīdināja, a Krievija un tās sabiedrotie Ukrainā izjauks prezidenta vēlēšanas, gan ASV, gan ES ieviesīs sankcijas pret Krievijas ekonomikas nozarēm, ziņo AP.

„Mēs uzsveram, cik svarīgi ir sarīkot brīvas un taisnīgas 25.maijā paredzētās vēlēšanas visā Ukrainas teritorijā, tostarp, kas nav mazsvarīgi, arī tās austrumu reģionos”, – preses konferencē Londonā pēc tikšanās ar Eiropas ārlietu ministriem pavēstīja Kerijs.
„Es tagad neiedziļināšos detaļās, bet vēlos atzīmēt, ka mēs ar kolēģiem savu darbu esam paveikuši. Mēs zinām, par kādām sankcijām ir runa, – paziņoja Kerijs pēc tikšanās ar Eiropas ārlietu ministriem. – Ja mums nāksies tās pielietot, tās būs iedarbīgas”.

Valsts departamenta avots tikās ar žurnālistiem anonīmi un paziņoja, ka ASV ir izstrādājušas tiešas iedarbības stratēģiju – „nevis ar āmuru, bet ar skalpeli” uz Krievijas biznesu, kā arī uz banku, kalnrūpniecības, enerģētikas, aizsardzības un citiem ekonomikas sektoriem, – ziņo newsru.com.

Kerijs atzīmēja, ka cer uz konflikta deeskalāciju un uz to, ka izstrādātās sankcijas nenāksies pielietot praksē.

Tāpat Kerijs atbalstīja pārrunas par Ukrainas krīzes noregulēšanu ar Eiropas palīdzību un pozitīvi atsaucās par apaļo galdu, kurš notika trešdien Kijevā. Tā laikā tika runāts arī par decentralizāciju un Konstitūcijas reformām. Turklāt viņš izmantoja iespēju pārmest Krievijai to, ka decentralizācijas un autonomijas pakāpe, kuru izteica premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, „ievērojami pārsniedz Krievijas decentralizācijas un autonomijas līmeni”.

Neskatoties uz visiem apgalvojumiem par to, ka Ukrainā nevar nerīkot vēlēšanas pat „nosacītas leģitimitātes” apstākļos, Krievija gatavojas vērienīgām militārās aviācijas mācībām pie Ukrainas robežas no 21. maija līdz 26. maijam.

Militārās aviācijas profesionālajā konkursā „Aviadarts” Voroņežas apgabalā piedalīsies 71 ekipāža. Krievijas iznīcinātāji un bombardētāji, kā arī transporta aviācijas lidmašīnas, kuras uz konkursu ir uzaicinātas pirmo reizi, turēsies pretī pretinieka pretgaisa aizsardzības līdzekļiem, iznīcinās virszemes mērķus un veiks bombardēšanas.

Kā tiek atzīmēts Krievijas Aizsardzības ministrijas portālā, Pogonovo militārajā poligonā Voroņežas apgabalā speciālisti sacensību dalībniekiem veido „unikālu mērķu vidi”. Pirmo reizi virszemes mērķus pārstāvēs reāla aviācijas un automobiļu tehnika, tanki, kājnieku tehnika un artilērija, kā arī koka būves, kuras imitē nosacītā pretinieka patvērumus.

Turklāt mācību aktīvā fāze notiks tieši 25. maijā, kad Ukrainā notiks vēlēšanas. Šajā dienā lidotāji izpildīs uzdevumus debesīs, tai skaitā ar ieroču izmantošanu. Politiskās un militārās analīzes institūta direktora vietnieks Aleksandrs Hramčihins neizslēdz, ka aviācijas mācību izvēle nav nejauša un ir saistīta ar situāciju Ukrainā.


Написать комментарий