Mobilo telefoni trubulto risku saslimt ar smadzeņu vēzi

foto: versh.org
foto: versh.org

Ja cilvēks izmanto mobilo tālruni ilgāk nekā 30 minūtes dienā piecu gadu garumā, risks iegūt smadzeņu vēzi pieaug trīs reizes.

Tā secināja Francijas Bordo Universitātes eksperti. Kā rāda viņu pētījumi, cilvēki, kas izmanto telefonu 15 stundas mēnesī, 2-3 reizes biežāk saskaras ar gliomu vai meningiomu, ziņo ārvalstu mediji.

Par briesmām, ko rada mobilie telefoni, zinātnieki runā jau sen. Tomēr pierādīt tiešu cēloņsakarību ar sekām nav izdevies.

Šoreiz pētnieki gan nonākuši tuvāk. Viņi analizēja 253 gadījumus, kuros konstatēta glioma, un 194 meningiomu gadījumus, kas fiksēti no 2004.-2006.gadam. Vēža pacienti tika salīdzināti ar 892 veseliem cilvēkiem.

Izrādījās, ka risks saslimt ar vēzi patiešām palielinājās to cilvēku vidū, kuri aktīvi izmantoja tālruņus.

Tomēr pētījuma laikā atklājās arī neizskaidrojama anomālija. Atšķirībā no iepriekšējiem pētījumiem zinātnieki konstatēja: vēzis attīstītās tajā smadzeņu daļā,kas ir pretēja tai, kurai tālrunis parasti atrodas maksimāli tuvu.

Reālo riska pakāpi noteikt ir grūti, jo īpaši ar pastāvīgu mobilo tehnoloģiju uzlabošanu. Turklāt straujā tehnoloģiju attīstība veicina cilvēkus izmantot telefonus arvien vairāk. Savukārt starojuma pakāpe mobilajiem telefoniem samazinās.


Написать комментарий